Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vanenburg in Putten

Woonhuis

Vanenburgerallee 1
3882RH Putten
Gelderland


Beschrijving van Vanenburg

Omschrijving onderdeel 8: Voormalig PORTIERSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan het begin van de Vanenburgerallee staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken woning uit de vierde kwart van de 19de eeuw. De haaks op elkaar staande bakstenen bouwlichamen bestaan uit anderhalve bouwlaag onder flauw hellende zadeldaken met ruim overstek voorzien van windveren; dakkapel met steekkap en siersnijwerk. Schoorsteen op de nok. De gevels zijn opgetrokken in afwisselend rode en gele stroken baksteen en kennen een asymmetrische indeling. Tegen de rechterzijde een verdiepingloze aanbouw van latere datum waarin de voordeur. Gewijzigde vensters. Gietijzeren muurankers. Waardering Voormalig PORTIERSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de markante situering aan het begin van de Vanenburgerallee; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530636
Laatste wijziging: 2014-08-01 21:03:16.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vanenburg in Putten

Vanenburg: tuinmanswoning

Vanenburgerallee 7
Putten
Omschrijving onderdeel 5: TUINMANSWONING behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Ten zuidoosten van het huis staat een witgepl..

Vanenburg: oranjerie

Vanenburgerallee 13
Putten
Omschrijving onderdeel 4: ORANJERIE behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de noordzijde van het voorplein staat een wit ..

Vanenburg: koetshuis

Vanenburgerallee 9
Putten
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein staat een wit g..

Vanenburg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vanenburg) onderdeel van de historische buitenplaats Vanenburg. Op een oudere bouwplaats is rond het..

Vanenburg: historische aanleg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vanenburg. De aanleg kenmerkt zich door een 17de-e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vanenburg in Putten