Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vanenburg: oranjerie in Putten

Kasteel Buitenplaats

Vanenburgerallee 13
3882RH Putten
Gelderland

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Vanenburg: oranjerie

Omschrijving onderdeel 4: ORANJERIE behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de noordzijde van het voorplein staat een wit gepleisterd bouwhuis (oranjerie) uit 1870 als pendant van het koetshuis. De op rechthoekige grondslag opgetrokken oranjerie bestaat uit één bouwlaag met gootlijst onder een met natuurstenen leien (oorspronkelijk met zinken leien, losanges) gedekt schilddak. Op het dak staat een dakruiter met uurwerk en klok. De gevels zijn regelmatig ingedeeld met meerruitsvensters en meerruitsdeuren voorzien van een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Rondom een smalle gootlijst gedragen door consoles, als onderdeel van de oorspronkelijk brede kroonlijst met gietijzeren vazen. De oorspronkelijke indeling van het INTERIEUR bestaande uit een grote ruimte aan de zuidkant en een smalle strook aan de noordkant is niet meer aanwezig. Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde rechthoekige bouwmassa uit 1870; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530632
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vanenburg: oranjerie in Putten

Vanenburg: tuinmanswoning

Vanenburgerallee 7
Putten
Omschrijving onderdeel 5: TUINMANSWONING behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Ten zuidoosten van het huis staat een witgepl..

Vanenburg: koetshuis

Vanenburgerallee 9
Putten
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein staat een wit g..

Vanenburg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vanenburg) onderdeel van de historische buitenplaats Vanenburg. Op een oudere bouwplaats is rond het..

Vanenburg: historische aanleg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vanenburg. De aanleg kenmerkt zich door een 17de-e..

Vanenburg: toegangsbrug

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 7: BRUG behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. In de as van het huis ligt een gemetselde brug uit ca.1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vanenburg: oranjerie in Putten