Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vanenburg: koetshuis in Putten

Kasteel Buitenplaats

Vanenburgerallee 9
3882RH Putten
Gelderland


Beschrijving van Vanenburg: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de zuidzijde van het voorplein staat een wit gepleisterd bouwhuis uit 1870 (koetshuis) als pendant van de oranjerie. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken koetshuis bestaat uit één bouwlaag onder een met natuurstenen leien (oorspronkelijk met zinken leien, losanges) gedekt schilddak. Op het dak staat een dakruiter. De gevels zijn regelmatig ingedeeld met meerruitsvensters en meerruitsdeuren voorzien van een halfrond bovenlicht met spaakroeden. Rondom een smalle gootlijst gedragen door consoles, als onderdeel van de oorspronkelijk brede kroonlijst met gietijzeren vazen. Het INTERIEUR is geheel vernieuwd. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaaf bewaarde rechthoekige bouwmassa uit 1870; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vanenburg: koetshuis in Putten

Vanenburg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Vanenburg) onderdeel van de historische buitenplaats Vanenburg. Op een oudere bouwplaats is rond het..

Vanenburg: historische aanleg

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vanenburg. De aanleg kenmerkt zich door een 17de-e..

Vanenburg: toegangsbrug

Vanenburgerallee 11
Putten
Omschrijving onderdeel 7: BRUG behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. In de as van het huis ligt een gemetselde brug uit ca.1..

Vanenburg: oranjerie

Vanenburgerallee 13
Putten
Omschrijving onderdeel 4: ORANJERIE behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Aan de noordzijde van het voorplein staat een wit ..

Vanenburg: oranjerie 'Klein Vanenburg'

Vanenburgerallee 15
Putten
Omschrijving onderdeel 6: ORANJERIE 'Klein Vanenbrug' behorende bij de historische buitenplaats Vanenburg. Ten noordoosten van het huis sta..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vanenburg: koetshuis in Putten

Foto's (1)