Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Aalshorst: Boerderij "De Veldink": boerderij in Dalfsen

Boerderij

Aalshorsterpad 12
7722JL Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1737


Beschrijving van Den Aalshorst: Boerderij "De Veldink": boerderij

Inleiding Het boerderijcomplex DE VELDINK, deel uitmakend van historische buitenplaats Den Aalshorst, bestaat uit een boerderij, met aangebouwde woonruimte (als vergroting van het voormalige bakhuis) (13a), twee kapbergen (13b en 13c) en kleine stal (13d). Omschrijving Middenlangsdeel BOERDERIJ De Veldink (13a) op rechthoekige plattegrond onder een met pannen en riet gedekt wolfdak, in de voorgevel met jaartalankers gedateerd 1737. In de achtergevel een jaartalsteentje met 1937. In dat jaar is de schuur met een gebintvak naar achteren toe verlengd. In de voorgevel zit de toegang met bovenlicht en vensters met roedeverdeling; de grote vensters met luiken behangen. De achtergevel heeft getoogde deeldeuren met zijlichten, met daarboven een hooiluik. Lage getoogde mestdeuren ter weerszijden. Vlechtingen langs de dakrand. De linker- en rechterzijgevel hebben afwisselend houten stalramen en mestdeuren. Aan de linkerzijde is een kleine woning aangebouwd omstreeks 1970 ter plaatse van een bakhuis. Waardering BOERDERIJ de Veldink, deel uitmakend van het boerderijcomplex De Veldink, behorend tot de historische buitenplaats Den Aalshorst van algemeen belang: - wegens de ouderdom - wegens de volkskundige waarde - wegens het type - wegens de ensemblewaarde - wegens de relatie met de overige gebouwen behorend tot de buitenplaats - wegens de ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530596
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Aalshorst: Boerderij "De Veldink": boerderij in Dalfsen

Den Aalshorst: historische tuin- en parkaanleg

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving De historische TUIN- EN PARKAANLEG (2) van Den Aalshorst bestaat uit een aantal karakteristieke componenten, te weten, het 17..

Den Aalshorst: rechter bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Rechts van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (3), oorspronkelijk als tuinmanswoning en stal in gebruik en th..

Den Aalshorst: linker bouwhuis

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Links van het voorplein ligt het uit 1720 daterende BOUWHUIS (4), dat als oranjerie en stalling in gebruik was. Van dit gebou..

Den Aalshorst: tuinmanshuisje

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving In 1911 gebouwd TUINMANSHUISJE (5), genaamd 'De Looze'. Op rechthoekige grondslag staand bouwwerk, opgetrokken van rode machi..

Den Aalshorst: tuinmuren

Aalshorsterpad 12
Dalfsen
Omschrijving Het middendeel van de rechthoekige tuin is door TUINMUREN (6) in 1874 (jaartalsteentje) afgescheiden van de rest. Aan de noor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Aalshorst: Boerderij "De Veldink": boerderij in Dalfsen

Foto's (3)