Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Engweg 34
3972JH Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1895


Beschrijving van Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en koetsierswoning op langwerpig rechthoekige grondslag op iets uitzwenkend bakstenen plint onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Het koetshuis bevindt zich aan de ZW-zijde, de stal bevindt zich in het midden en de woning bevindt zich aan de NO-zijde. Het ensemble werd in het laatste decennium van de 19de eeuw in de tijd van de bouw van het landhuis even ten noordoosten van de boerderij en ten noorden van het landhuis opgetrokken. De gevel wordt omgaande afgesloten door een kroonlijst van iets naar voren springende rijen baksteen in kops- en strekverband, waartussen een rij verspringende met de zijden naar voren geplaatste staande baksteen. De kroonlijst wordt afgesloten door een houten geprofileerde gootlijst. Aan de voor(ZO-)zijde de boogvormige dubbele toegangsdeur naar het koetshuis, met ornamentele ijzeren gehengen en schuin geplaatste houten delen en per deur een venster aan de bovenzijde. Links van de deur een enkel en rechts twee schuifvensters met 2-ruits bovenlicht. Centraal aan de rechter (NO-)zijde de toegangsdeur naar de koetsierswoning, bestaande uit een paneeldeur met 2-ruits bovenlicht met aan weerszijden een schuifvenster met 2-ruits bovenlicht. Op de kap aan deze zijde een dakkapel onder tympaan. De linker (ZW-)gevel is blind. Aan de achterzijde een in 1924 aangebouwde WASPLAATS voor auto's op rechthoekige grondslag onder zadeldak met flauwe dakhelling. Aan de ingangs (ZW-)zijde een rechte pseudo openslaande dubbele houten staldeur met meerruitsventsers, die in feite een schuifdeur is. Aan de achter (NO-)zijde een venster zoals de staldeur. De linker zijgevel van de garage is opgetrokken in hout. Inwendig in het koetshuis twee tuigkasten met paneeldeuren en meerruitsvensters, geplaatst aan weerszijden van de deur naar de paardenstal. In de paardenstal tegen de scheidingswand met de koetsierswoning 3 enkele en een dubbele paardenbox met tegen de muur geplaatste ijzeren voedkorven, van elkaar gescheiden door houten in een halve voluut eindigende schotten met zuilvormig ijzeren voorzetstuk, afgesloten door een ijzeren ornamentstuk met bladranken. Waardering Het ensemble van KOESTHUIS, PAARDESTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom; -vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530557
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats in Driebergen Rijsenburg

Dennenburg: Boerderij

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van o..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Dennenburg: Tuinschuur

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 7: Omschrijving TUINSCHUUR. Aan de noordhoek van de moestuin gebouwde tuinschuur uit 1905 onder met Oud-Hollandse pannen gedekt ..

Dennenburg: Moestuinmuur met muurkas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 8: Omschrijving MOESTUINMUUR MET MUURKAS. In rode baksteen opgetrokken moestuinmuur uit het laatste decennium van de 19de eeuw, ..

Dennenburg: Park van de buitenplaats Dennenburg

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 1: Omschrijving Het PARK van de buitenplaats Dennenburg is gesitueerd op twee naast elkaar gelegen kavels, gebaseerd op de midde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats in Driebergen Rijsenburg