Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dennenburg: Boerderij in Driebergen Rijsenburg

Boerderij

Engweg 34
3972JH Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1728


Beschrijving van Dennenburg: Boerderij

Onderdeel 4: Omschrijving Omstreeks 1728 even ten noordwesten van het nieuwe landhuis herbouwde BOERDERIJ, waarbij de bouwmaterialen van oorspronkelijk ongeveer ter plekke van het landhuis gesitueerde 17de-eeuwse boerderij De Hoeve werden hergebruikt. De uit een voorhuis met opkamer en deel bestaande boerderij is met de voor(ZO-)gevel op het voorplein gericht. De op rechte grondslag in rode baksteen opgetrokken boerderij wordt door een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak overkapt. Voor en achtergevel vertonen vlechtwerk. In de zijgevels enkele rechte toegangsdeuren, meerruitsvensters en luiken. In de voorgevel centraal de rechte entreedeur (boven- en onderdeur) met aan weerszijden een 17de-eeuws kruiskozijn met glas-in-loodvensters aan de boven- en twee meerruitsvensters aan de onderzijde Op de verdieping twee brede venster kozijnen met twee dubbele meerruitsvensters per kozijn. In de achtergevel centraal een rechte dubbele staldeur met op de verdieping een hooiluik. Aan deze zijde muurankers. Inwendig in het voorhuis: 17de-eeuwse vloerplavuizen, in de zuidhoek de opkamer, tegen de scheidingswand tussen voorhuis en deel bijna over de gehele breedte van de muur een haardpartij van indrukwekkende proportie onder schouw, beƫindigd door een kroonlijst. Gebintconstructie van voorhuis en deel en balkenconstructie in voorhuis zijn 17de-eeuws. Waardering De BOERDERIJ is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom; -vanwege de bijzondere bouwgeschiedenis; -vanwege de gaafheid; -vanwege de zeldzaamheidswaarde; -vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530556
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dennenburg: Boerderij in Driebergen Rijsenburg

Dennenburg: Koetshuis, paardenstal en koetsierswoning met wasplaats

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 5: Omschrijving KOETSHUIS, PAARDENSTAL EN KOETSIERSWONING MET AANGEBOUWDE WASPLAATS. Rode bakstenen koetshuis, paardenstal en ..

Dennenburg: Oranjerie met kas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 6: Omschrijving ORANJERIE MET KAS. Even ten noordwesten van het landhuis bij de moestuin gesitueerde in rode baksteen hoog opg..

Dennenburg: Tuinschuur

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 7: Omschrijving TUINSCHUUR. Aan de noordhoek van de moestuin gebouwde tuinschuur uit 1905 onder met Oud-Hollandse pannen gedekt ..

Dennenburg: Moestuinmuur met muurkas

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 8: Omschrijving MOESTUINMUUR MET MUURKAS. In rode baksteen opgetrokken moestuinmuur uit het laatste decennium van de 19de eeuw, ..

Dennenburg: Park van de buitenplaats Dennenburg

Engweg 34
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Onderdeel 1: Omschrijving Het PARK van de buitenplaats Dennenburg is gesitueerd op twee naast elkaar gelegen kavels, gebaseerd op de midde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dennenburg: Boerderij in Driebergen Rijsenburg