Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weerdesteyn: muren met poort om het huiseiland in Langbroek

Kasteel Buitenplaats

Weerdesteijnselaan 1
3947ND Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1875-1876


Beschrijving van Weerdesteyn: muren met poort om het huiseiland

Omschrijving onderdeel 4: MUREN MET POORT OM HET HUISEILAND bij Weerdesteyn. In 1875-1876 met machinale baksteen opgetrokken rechte keermuur en ommuring rondom het huiseiland met aan de ZO-zijde de in handvorm baksteen opgetrokken poort. De keermuur en ommuring zijn afgesloten door een ezelsrug. Laatstgenoemde is op enkele plekken doorbroken door een aan weerszijden door een kleine pijler met hardstenen afdekplaat omlijstte doorkijk. De doorkijken bevinden zich niet in het verlengde van de vensteropeningen in de ombouw van de woontoren. Aan de ZO-zijde wordt de muur onderbroken door de door rechte pijlers omlijstte getoogde poortdoorgang met houten dubbele poortdeur en siermeedwerk in het boogveld. Waardering De MUREN MET POORT OM HET HUISEILAND, behorende bij de historische buitenplaats Weerdesteyn, is van algemeen belang - vanwege de karakteristieke vormgeving; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de overige onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530553
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weerdesteyn
KasteelWeerdestein.JPG
Locatie Langbroek
Algemeen
Kasteeltype woontoren
Eigenaar Tweelingbroers de Wijkerslooth de Weerdesteyn
Huidige functie woning
Gebouwd in rond 1300
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  530549
Bijzonderheden ridderhofstad

Weerdesteyn is een kasteel en ridderhofstad bij Langbroek, gemeente Wijk bij Duurstede in de Nederlandse provincie Utrecht.

Van de vroege bouwgeschiedenis van Weerdesteyn is weinig bekend. Het formaat van de bakstenen en het metselwerk duiden op een datering rond 1300.

In 1538 werd het huis erkend als ridderhofstad. Het had toen een gracht, ophaalbrug en poortgebouw.

De kadastrale kaart uit 1820 laat zien dat het kasteel afzonderlijk omgracht was. Op de voorburcht, die ook weer omgracht is, stond een boerderij met bijgebouwen. Het geheel van toren en voorburcht was ook weer omgracht, waardoor het hele complex omgeven is door twee, deels zelfs door drie grachten.

In 1870-71 werd de woontoren gerestaureerd. Er werd een herinneringssteen aangebracht, volgens welke de woontoren in de 16e eeuw een keer is vernietigd.

Een paar jaar later werd een verbouwing in neo-gotische stijl doorgevoerd. De voet van de toren werd omgeven door een ombouw met een halletje en twee gastvertrekken.

In 1875 werd een muur rond het eiland aangebracht, de boerderij op de voorburcht afgebroken en buiten de omgrachting werd een nieuwe boerderij gebouwd.[1]


Monumenten in de buurt van Weerdesteyn: muren met poort om het huiseiland in Langbroek

Weerdesteyn: woontoren huis Weerdesteyn

Weerdesteijnselaan 1
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 1: WOONTOREN HUIS WEERDESTEYN. Rode bakstenen woontoren op vierkante grondslag op spaarbogen onder met lei-vormige ..

Weerdesteyn: poortgebouw

Weerdesteijnselaan 1
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW bij Weerdesteyn. In 1642 op de aarden dam in de tweede binnengracht van de voorburcht van Weerdestey..

Weerdesteyn: boerderij

Weerdesteijnselaan 2
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ bij Weerdestyn. In rode baksteen even ten oosten van de huisplaats opgetrokken langhuisboerderij uit 1..

Weerdesteyn: hooiberg

Weerdesteijnselaan 2
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 6: HOOIBERG. Aan de achterzijde van de boerderij gesitueerde houten hooiberg van vier roeden op vierkante grondslag..

Terrein waarin de overblijfselen van het versterkte huis Weerdenstein

Bij Weerdensteynselaan
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TERREIN waarin de overblijfselen van het versterkte huis Weerdenstein. Datering: 13e/14e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Weerdesteyn: muren met poort om het huiseiland in Langbroek

Foto's (2)