Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weerdesteyn: poortgebouw in Langbroek

Kasteel Buitenplaats

Weerdesteijnselaan 1
3947ND Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1642


Beschrijving van Weerdesteyn: poortgebouw

Omschrijving onderdeel 3: POORTGEBOUW bij Weerdesteyn. In 1642 op de aarden dam in de tweede binnengracht van de voorburcht van Weerdesteyn in rode baksteen gebouwd poortgebouw op vierkante grondslag, overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt tentdak. In elk van de zijmuren drie schietgaten. Op de zolder bevindt zich een duivenslag. De getoogde poortdoorgang met dubbele poortdeur met loopdeur wordt geflankeerd door gemetselde pilasters waarboven natuurstenen kogels. Aanzet- en sluitstenen en daklijst zijn van natuursteen. Boven de poortdoorgang onder een keperboogvormige rollaag met natuurstenen kogel een wapensteen met vier kwartieren van de bouwheer Roelof Grauwert (Grauwert, Van Hardenbroek, Van de Vecht en Van Snellenburg) en het jaartal 1642 in reliëf. Tussen steen en keperboog een natuurstenen cordonlijst. Waardering Het POORTGEBOUW, behorende bij de historische buitenplaats Weerdesteyn, is van algemeen belang - vanwege de gaafheid; - vanwege de ouderdom; - als goed voorbeeld van een poortgebouw behorende bij een kleine Utrechtse ridderhofstad; - vanwege de hoge ensemblewaarde in relatie tot de andere onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530552
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weerdesteyn
KasteelWeerdestein.JPG
Locatie Langbroek
Algemeen
Kasteeltype woontoren
Eigenaar Tweelingbroers de Wijkerslooth de Weerdesteyn
Huidige functie woning
Gebouwd in rond 1300
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  530549
Bijzonderheden ridderhofstad

Weerdesteyn is een kasteel en ridderhofstad bij Langbroek, gemeente Wijk bij Duurstede in de Nederlandse provincie Utrecht.

Van de vroege bouwgeschiedenis van Weerdesteyn is weinig bekend. Het formaat van de bakstenen en het metselwerk duiden op een datering rond 1300.

In 1538 werd het huis erkend als ridderhofstad. Het had toen een gracht, ophaalbrug en poortgebouw.

De kadastrale kaart uit 1820 laat zien dat het kasteel afzonderlijk omgracht was. Op de voorburcht, die ook weer omgracht is, stond een boerderij met bijgebouwen. Het geheel van toren en voorburcht was ook weer omgracht, waardoor het hele complex omgeven is door twee, deels zelfs door drie grachten.

In 1870-71 werd de woontoren gerestaureerd. Er werd een herinneringssteen aangebracht, volgens welke de woontoren in de 16e eeuw een keer is vernietigd.

Een paar jaar later werd een verbouwing in neo-gotische stijl doorgevoerd. De voet van de toren werd omgeven door een ombouw met een halletje en twee gastvertrekken.

In 1875 werd een muur rond het eiland aangebracht, de boerderij op de voorburcht afgebroken en buiten de omgrachting werd een nieuwe boerderij gebouwd.[1]


Monumenten in de buurt van Weerdesteyn: poortgebouw in Langbroek

Weerdesteyn: woontoren huis Weerdesteyn

Weerdesteijnselaan 1
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 1: WOONTOREN HUIS WEERDESTEYN. Rode bakstenen woontoren op vierkante grondslag op spaarbogen onder met lei-vormige ..

Weerdesteyn: muren met poort om het huiseiland

Weerdesteijnselaan 1
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 4: MUREN MET POORT OM HET HUISEILAND bij Weerdesteyn. In 1875-1876 met machinale baksteen opgetrokken rechte keermu..

Weerdesteyn: boerderij

Weerdesteijnselaan 2
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 5: BOERDERIJ bij Weerdestyn. In rode baksteen even ten oosten van de huisplaats opgetrokken langhuisboerderij uit 1..

Weerdesteyn: hooiberg

Weerdesteijnselaan 2
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving onderdeel 6: HOOIBERG. Aan de achterzijde van de boerderij gesitueerde houten hooiberg van vier roeden op vierkante grondslag..

Terrein waarin de overblijfselen van het versterkte huis Weerdenstein

Bij Weerdensteynselaan
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TERREIN waarin de overblijfselen van het versterkte huis Weerdenstein. Datering: 13e/14e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Weerdesteyn: poortgebouw in Langbroek

Foto's (2)