Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Bramel: dienstwoning in Vorden

Kasteel Buitenplaats

Almenseweg 45
7251HN Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Den Bramel: dienstwoning

Omschrijving In de zuidoostpunt van de buitenplaats ligt op het kruispunt van de Almenseweg en de oprijlaan naar het huis een DIENSTWONING uit 1907. Gebouw van rode baksteen, op rechthoekige plattegrond, van een bouwlaag hoog, onder een met rode Muldepannen gedekt wolfdak. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met een voordeur onder boog in het midden, voorzien van een gietijzeren rooster en een 20-ruits bovenlicht. Aan beide zijden een venster met roedeverdeling onder vensterbogen van rode verblendsteen. In de boogtrommels siermetselwerk. Boven de voordeur staafankers en een klein rechthoekig venster met roedeverdeling. Boven de plint rechts naast de voordeur een gevelsteen met: 'Saartje en Henk / Thate / 25 april 1907'. De rechterzijgevel heeft twee vensters onder bogen als voor en een klein venster onder getoogde strek. Staafankers onder de dakrand. De linkerzijgevel heeft twee getoogde vensters van ongelijke grootte (het achterste venster is recent). Staafankers onder de dakrand. In de achtergevel twee deuren van ongelijke afmetingen en een venstertje. Waardering DIENSTWONING behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel, van belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de ligging aan het begin van de oprijlaan - wegens de functioneel en visueel ruimtelijke relatie met de overigens onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530481
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Bramel: dienstwoning in Vorden

Den Bramel: dienstgebouw

Almenseweg 49
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het DIENSTGEBOUW ten zuidoosten van het huis buiten de omgrachting ligt aan de oprijlaan en bestaat uit drie aaneen gebouwde ..

Den Bramel: voormalige electriciteitscentrale

Almenseweg 51
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Voormalige ELEKTRICITEITSCENTRALE, thans in drie dienstwoningen verdeeld. Ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening van he..

Den Bramel: historische tuin- en parkaanleg

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg rond Den Bramel bestaat uit twee gedeelten. Rond het huis ligt het ge..

Den Bramel: houtloods

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HOUTLOODS uit 1898 (gevelsteen), bestaande uit een langwerpig gebouw aan de oprijlaan onder lessenaarsdak met gesmoorde panne..

Den Bramel: brug

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving A. Over de gracht naar de huisplaats ligt een houten beweegbare basculebrug uit 1828. De BRUG ligt op gemetselde bruggenhoofde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Bramel: dienstwoning in Vorden