Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molecaten in Hattem

Tuin Park Landgoed

Molecaten 1
8051PN Hattem
Gelderland


Beschrijving van Molecaten

Omschrijving onderdeel 8: SPIJKER WATERVLIED. In kasteelachtige stijl in 1640 gebouwd rode bakstenen spijker onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, dat door een naar Gelderse trant in- en uitgezwenkte gevel met rechthoekige pinakels en aan de achterzijde door een puntgevel met vlechtingen en veelhoekige topschoorsteen wordt afgesloten. Tussen de verdiepingen en onder de topgevel aan de voorzijde muizetandlijsten. De smalle vensters met natuurstenen middendorpels hebben geblokte ontlastingsbogen. Boven de deur een rond venster in natuurstenen omlijsting en geblokte spitsboog. Inwendig een laat-gotische schouw. De deur is geschilderd in de kleuren Van Heeckeren in goud en rood. Het gebouw werd gerestaureerd in 1960-1962 en aan de westzijde van een aanbouw voorzien. Genoemde aanbouw valt buiten de bescherming. Waardering Het SPIJKER WATERVLIED behorende tot de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang * vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde; * vanwege de ouderdom; * vanwege de gaafheid; * vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molecaten in Hattem

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 5: KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijs..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 6: DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het ..

Kaart & Routeplanner