Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molecaten in Hattem

Molen

Molecaten 1
8051PN Hattem
Gelderland


Beschrijving van Molecaten

Omschrijving onderdeel 7: KORENMOLEN. In 1859 ter vervanging van een 17de-eeuwse papiermolen in rode baksteen opgetrokken korenmolen op rechthoekige en aan de achter(oost-)zijde driezijdig uitgebouwde grondslag onder met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met drie met rode Oudhollandse pannen gedekte schilden boven de uitbouw. Het dak heeft aan de zijkanten en achterzijde een overstek. Aan de buitenzijde voor(west) het molenrad en inwendig het gaaf bewaarde 19de-eeuwse houten molenwerk en gebintconstructie. De witgeschilderde molen vertegenwoordigt in het park van Molecaten een grote sierwaarde door de situering in het park en door de neogotische vorm van de ramen. Aan de voorzijde een groot dubbel venster met enkel puntboogvormig bovenlicht met drie ineen gevlochten puntbogen als roeden. Centraal in de achter(oost-)zijde de rechte ingangsdeur. Links hiervan in de schuine zijde een puntboog 2-ruitsvenster met bovenlicht met twee gebogen roeden. In de noordgevel van de molen een zelfde venster. Waardering De KORENMOLEN behorende bij de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang * vanwege de ouderdom; * vanwege de gaafheid; * vanwege de zeldzaamheidswaarde; * vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530475
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molecaten in Hattem

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 5: KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijs..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 6: DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het ..

Kaart & Routeplanner