Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molecaten in Hattem

Kasteel Buitenplaats

Molecaten 1
8051PN Hattem
Gelderland


Beschrijving van Molecaten

Omschrijving onderdeel 6: DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het huis. De kas is opgetrokken in rode baksteen, heeft een gesloten achter wand en gedeeltelijk gesloten zijmuren met spouw. Het muurwerk zet zich aan de zijkanten en voorzijde voort als plint van de kas, die een gevelopbouw heeft van ijzeren regels waarin glas. De kas wordt aan de voor(zuid-)zijde overkapt door een glaskap met constructie in red cedar, aangebracht bij de restauratie in 1992-1993, ter vervanging van het ijzeren regelwerk. Aan de achterzijde heeft de kas een zinken dakbedekking. Het dak steunt op een ijzeren Polonceau dakspant. Inwendig een binnenmuur tussen koude en warme kas. Aan de westzijde van de kas de gedenksteen van de bouw en restauratie: "Jean Chr├ętien van Braam 1893, Cornelis Felix Joseph Slager 1993". Waardering De DRUIVENKAS, behorende tot de historische buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang, * vanwege de ouderdom; * vanwege de gaafheid; * vanwege de zeldzaamheidswaarde; * vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molecaten in Hattem

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 5: KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijs..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 7: KORENMOLEN. In 1859 ter vervanging van een 17de-eeuwse papiermolen in rode baksteen opgetrokken korenmolen op rec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molecaten in Hattem