Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molecaten in Hattem

Kasteel Buitenplaats

Molecaten 1
8051PN Hattem
Gelderland


Beschrijving van Molecaten

Omschrijving onderdeel 5: KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijsbeek, ter hoogte van de overgang van toegangslaan naar oprit naar het huis. Op de muren een Bentheimer zandstenen leeuw uit de 17de eeuw. Het muurwerk dateert in oorsprong tussen 1832 (Kadastraal Minuutplan) en 1847 (Topografische en Militaire kaart), toen de oprit naar de huidige plek werd verlegd. De leeuwen zijn waarschijnlijk afkomstig van het 17de-eeuwse in 1824-1825 afgebroken poortgebouw, gezien de overeenkomst met de leeuwen op een kopie van een tekening van Pronk van het poortgebouw door Andries Schoemaker uit 1730. Waardering De KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN behorende bij de historische buitenplaats Molecaten, zijn in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang * vanwege de gaafheid; * vanwege de ouderdom van de leeuwen; * vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde van de leeuwen; * vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molecaten in Hattem

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 6: DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het ..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 7: KORENMOLEN. In 1859 ter vervanging van een 17de-eeuwse papiermolen in rode baksteen opgetrokken korenmolen op rec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molecaten in Hattem