Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molecaten in Hattem

Kasteel Buitenplaats

Molecaten 1
8051PN Hattem
Gelderland


Beschrijving van Molecaten

Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maanden in de omgeving ophielden, een door hen aangelegde aarden schans, die circa een halve kilometer ten zuidoosten van de wijer van Molecaten, pal achter het spijker Watervlied, is gesitueerd. De naamgeving Spaanse Graven moet hoogstwaarschijnlijk gelezen worden als "de Spaansen (=zelfstandig naamwoord=Spanjaarden) graven (werkwoord)". De aanleg bestaat uit een vrijwel rechthoekig terrein, dat in het midden een iets verhoogd plateau kent, waaromheen een pad. Het terrein wordt aan de oost-, west-, en noordzijde door een enkele wal en aan de zuidzijde door een dubbele wal afgesloten. De wallen zijn circa 2 meter hoog. De dubbele zuidelijke wal zet zich in westelijke richting een stuk door. Tussen de dubbele wallen een waterloop, waartoe in het bos in meer westelijke richting een spreng is aangeboord en kanaal is uitgegraven, zoals nu nog te zien is. De waterloop voert langs de oostzijde van de burcht en vervolgens langs de west- en zuidzijde van het erf van Spijker Watervlied. Eind 19de eeuw werd de schans met beuken beplant. Waardering De VLUCHTBURCHT behorende tot de buitenplaats Molecaten, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang * vanwege de gaafheid; * vanwege de zeldzaamheidswaarde; * als gaaf bewaard voorbeeld van krijgskunst uit de laatste kwart van de 16de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530471
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molecaten in Hattem

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN EN STALGEBOUW. In neoclassicistische trant opgetrokken wit gepleisterd koetshuis met..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 5: KEERMUREN MET ZANDSTENEN BEELDEN. Twee lage rode bakstenen 19de-eeuwse muren met halfronde doorgang over de Trijs..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 6: DRUIVENKAS. Kas op rechthoekige grondslag in 1893 opgetrokken aan de noordwestzijde van de hof direct achter het ..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 7: KORENMOLEN. In 1859 ter vervanging van een 17de-eeuwse papiermolen in rode baksteen opgetrokken korenmolen op rec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molecaten in Hattem