Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Haere, Parkruine als folly in Olst

Tuin Park Landgoed

Haereweg 12
8121PJ Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van De Haere, Parkruine als folly

Omschrijving onderdeel 5: PARKRUÏNE ALS FOLLY uit omstreeks 1870. De folly werd opgetrokken in opdracht van Pierre Gustave Voûte, die de buitenplaats in 1868 in eigendom verwierf. Even ten zuidoosten van het huis en pal ten oosten van het ensemble van boerderij, muur en stenen schuur in rode baksteen opgetrokken pseudo Middeleeuwse ronde deels verruïneerde toren, naar boven licht taps toelopend. De toren is onderkelderd en heeft aan de oostzijde een aanbouw van een kleinere rechthoekige toren met halfronde poortdoorgang. Deze rechthoekige toren wordt door een mezekouw afgesloten. Tegen laatstgenoemde toren is de aanzet van een grote boog gebouwd. De folly werd opgetrokken om de associatieve kwaliteit van het park in landschapsstijl te verhogen en om de verbeelding van de wandelaar te prikkelen. Waardering De PARKRUÏNE ALS FOLLY behorende bij de historische buitenplaats De Haere is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeer hoge ensemblewaarde; - vanwege de zeer hoge zeldzaamheidswaarde; - vanwege de decoratieve waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530433
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Haere, Parkruine als folly in Olst

De Haere, Boerderij

Haereweg 12
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 4: ENSEMBLE VAN BOERDERIJ, MUUR EN STENEN SCHUUR. Aan de westzijde van het ensemble gesitueerde BOERDERIJ uit de t..

De Haere, Koetshuis

Haereweg 6
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN JACHTHUIS, KOETSHUIS EN PAARDENSTAL. Op L-vormige grondslag opgetrokken ensemble van jachthuis, koe..

Huis De Haere

Haereweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS DE HAERE. Omgrachte hoofdgebouw, in oorsprong teruggaand tot in 1559. Uit deze tijd dateert de huidige ..

De Haere, Historische tuin- en parkaanleg

Haereweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van De Haere kenmerkt zich door de grote schaal en doo..

De Haere, Voormalig tolhuis

Rijksstraatweg 8
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: Voormalig TOLHUIS. Dwars op de dijkas gebouwd klein pand uit de eerste kwart van de 19de eeuw met gepleisterde p..

Kaart & Routeplanner