Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Haere, Boerderij in Olst

Boerderij

Haereweg 12
8121PJ Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel


Beschrijving van De Haere, Boerderij

Omschrijving onderdeel 4: ENSEMBLE VAN BOERDERIJ, MUUR EN STENEN SCHUUR. Aan de westzijde van het ensemble gesitueerde BOERDERIJ uit de tweede helft van de 19de eeuw op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak. In de naar de westzijde gerichte voorgevel de toegangsdeur met meerrruits bovenlicht met ruitvormige roeden, rechts hiervan een 16-ruits schuifvenster en links van de deur een klein 4-ruits venster. In de linker en rechter gevel van de boerderij enkele meerruits vensters. In de achtergevel aan de linker zijde een toegangsdeur met 6-ruits bovenlicht. In het midden van de gevel een 16-ruits schuifvenster. Aan de achterzijde van de boerderij aansluitend op de ZO-hoek haaks op de achtergevel gesitueerd een hoge gecementeerde bakstenen MUUR, die oorspronkelijk als achterwand dienst heeft gedaan van een aan de zuidzijde van de muur gelegen muurkas. De muur markeert tevens de entree naar de voormalige nutstuinen van De Haere. Deze pal naast de boerderij gelegen in de muur uitgespaarde entree wordt gemarkeerd door twee gecementeerde 8-zijdige zuilen, die de oorspronkelijke toegangsdeur naar de nutstuinen omlijstten. Aan de oostzijde eindigt de muur op de voor(west-)gevel van een STENEN SCHUUR uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken op langwerpig rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De schuur is in decoratieve zin opgetuigd door gebruikmaking van muurpilasters en door in het oog springende vensterpartijen. De voor(west-)gevel wordt door twee blokpilasters afgesloten. Centraal de licht getoogde dubbele toegangsdeur met op de verdieping een halfronde blindnis. De linker gevel vertoont 6 vensters met persiennes onder ijzeren bovenlicht met spaakroeden. Tussen de vensters gecementeerde pilasters. In de achtergevel twee toegangsdeuren onder getoogde strek. In de topgevel een halfrond luik met tweeruits bovenlicht. In de achterzijde enkele ijzeren spitsboogvormige vensters met neogotische tracering van gebogen ijzeren roeden. Waardering Het ENSEMBLE VAN BOERDERIJ, MUUR EN STENEN SCHUUR behorende bij de historische buitenplaats De Haere is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - als historisch functioneel onderdeel van de historische buitenplaats De Haere; - vanwege de decoratieve uitdossing van de schuur; - vanwege de bouwgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530432
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Haere, Boerderij in Olst

De Haere, Koetshuis

Haereweg 6
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 3: ENSEMBLE VAN JACHTHUIS, KOETSHUIS EN PAARDENSTAL. Op L-vormige grondslag opgetrokken ensemble van jachthuis, koe..

De Haere, Parkruine als folly

Haereweg 12
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 5: PARKRUÏNE ALS FOLLY uit omstreeks 1870. De folly werd opgetrokken in opdracht van Pierre Gustave Voûte, die de..

Huis De Haere

Haereweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS DE HAERE. Omgrachte hoofdgebouw, in oorsprong teruggaand tot in 1559. Uit deze tijd dateert de huidige ..

De Haere, Historische tuin- en parkaanleg

Haereweg 4
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van De Haere kenmerkt zich door de grote schaal en doo..

De Haere, Voormalig tolhuis

Rijksstraatweg 8
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving onderdeel 7: Voormalig TOLHUIS. Dwars op de dijkas gebouwd klein pand uit de eerste kwart van de 19de eeuw met gepleisterde p..

Kaart & Routeplanner