Rust en Vreugd: tuinmanswoning in Wassenaar

Van Ommerenlaan 56
2243CG Wassenaar

Architect: Z. Hoek en J.Th. Wouters

Beschrijving van Rust en Vreugd: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 8: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 8 TUINMANSWONING behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd. Op de plaats van een 'Chinese tempel', gebouwd in de tijd dat dit parkdeel nog bij Oud-Wassenaar hoorde, werd in 1907 als onderdeel van de aanleg en entree tot Rust en Vreugd een tuinmanswoning in chaletstijl opgetrokken naar ontwerp van Z. Hoek en J.Th. Wouters (in opdracht van Ph. van Ommeren). Dit ornamentele chalet vertegenwoordigt ook in de parkaanleg van Oud-Wassenaer een grote beeldbepalende waarde. Gelijktijdig werd aan de Oud Wassenaarseweg 19 een portierswoning opgetrokken in vergelijkbare stijl en door dezelfde architect. Op rechthoekig, verspringend plattegrond opgetrokken woonhuis in vakwerk bestaande uit twee bouwlagen en een met pannen gedekt samengesteld zadeldak. Overstekken. Verschillende schoorstenen. De gevels zijn ingedeeld met meerruitsvensters, kruisvensters met halve luiken en samengestelde vensters - allen met een roedenverdeling. In de rechter zijgevels is de entree gesitueerd; de linker zijgevel is voorzien van een uitgebouwde, meerhoekige erker op een plint met meerruitsvensters. Het pand is in ca, 1983 in stijl uitgebreid. door R. A. Zwolsman Waardering TUINMANSWONING behorend bij de buitenplaats Rust en Vreugd is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een dienstwoning in chaletstijl uit het begin van de 20ste eeuw; - als beeldbepalend element in de aanleg; - vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaatsen Oud Wassenaar en Rust en Vreugd, die gedurende een periode in het bezit waren van één eigenaar; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de buitenplaatsen Oud Wassenaer en Rust en Vreugd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)