Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rust en Vreugd: dienstwoning in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Van Ommerenlaan 1
2243CC Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1923
Architect: S. de Clercq


Beschrijving van Rust en Vreugd: dienstwoning

Omschrijving onderdeel 5: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5 DIENSTWONING behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd. In 1945 werd de oorspronkelijk enkele woning in een dubbele woning gesplitst. De naast het oorspronkelijke toegangshek aan de Rijksstraatweg gesitueerde woning uit 1923 -gebouwd ter vervanging van een oudere dienstwoning- is in een aan een landelijke bouwstijl verwante stijl door architect S. de Clercq gebouwd. Het symmetrisch opgezette woonhuis op rechthoekige plattegrond, deels onderkelderd, bestaat uit één bouwlaag onder een vrij steil, hoog opgaand zadeldak. Beschoten topgevels. Het met de nokrichting evenwijdig aan de Rijksstraatweg gelegen dak is gedekt met verbeterde rood Hollandse pannen. Op de nok twee kruislings geplaatste schoorstenen bestaande uit drie en vier rookkanalen. In beide langskappen een langgerekte dakkapel bestaande uit vier dubbele ramen met roeden - tussen de vensters een beschoten paneel. De frontgevel, die naar de toegangslaan is gekeerd, heeft een risaliet met in de topgevel een luidklok. In de gevels samengestelde vensters met halve luiken. De hoofdentree bevindt zich in de langsgevel. Waardering Dubbele PORTIERSWONING van de buitenplaats Rust en Vreugd is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als uit het begin van de 20ste eeuw daterend representatief voorbeeld van een dienstwoning in sobere cottagestijl; - van belang voor het oeuvre van architect De Clercq; (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530406
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rust en Vreugd: dienstwoning in Wassenaar

Vreehorst: woonhuis met hek

Rijksstraatweg 635
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS, van het type villa, met bijbehorend HEK rond 1904 gebouwd in een aan de Chaletstijl verwante stijl met elementen uit de..

Landhuis Het Dok met tuin en tuinhuisje

Eikendael 5
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS genaamd Het Dok met bijbehorende TUIN en TUINHUISJE. Het huis is in 1906-1907 gebouwd in neorenaissancestijl door archit..

Rust en Vreugd: hoofdgebouw

Van Ommerenlaan 2
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS Rust en Vreugd gelegen op de gelijknamige hist..

Rust en Vreugd: lage tuinmuur

Van Ommerenlaan 2
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 12: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.12 LAGE TUINMUUR behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vr..

Rust en Vreugd: siervaas

Van Ommerenlaan 2
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 13: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.13 SIERVAAS behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd...

Kaart & Routeplanner