Rust en Vreugd: toegangshek in Wassenaar

Van Ommerenlaan 2
2243CD Wassenaar

Architect: architectenbureau van Hoek en Wouters

Beschrijving van Rust en Vreugd: toegangshek

Omschrijving onderdeel 3: op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3 TOEGANGSHEK behorende bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd. Aan de Rijksstraatweg -de oorspronkelijke toegang tot de buitenplaats- staat een in Neo-Hollands Classicistische trant gebouwd hek uit 1906 ontworpen door het architectenbureau van Hoek en Wouters. Oorspronkelijk bevatte de entree een korfbogige doorgang met driehoekig tympaan, waaronder het fries de naam van de buitenplaats stond aangegeven. Bij het oorspronkelijke ontwerp was ook een smeedijzeren lantaarnhouder aanwezig boven het toegangshek. Deze zijn niet meer ter plekke aanwezig. Oude delen van het hek zijn opgeslagen bij het huidige hoofdgebouw landhuis Rust en Vreugd. Ten behoeve van de verbreding van de Rijksstraatweg is het hek naar achteren verplaatst. Uit rode baksteen met natuurstenen speklagen bestaande pijlers - centraal hek tussen pijlers met gebogen zijstukken en vervolgens rechte zijstukken. Op ca. 50cm afstand van het hek staan ijzeren hekstoppers. Waardering TOEGANGSHEK behorend bij de buitenplaats Rust en Vreugd is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde - als representatief voorbeeld van een vroeg 20st-eeuws toegangshek in Oud-Hollandse trant; - als markante entree tot de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende situering in zichtas van de oorspronkelijke huisplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)