Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coendersborg: toegangshek borg in Nuis

Tuin Park Landgoed

Oudeweg 15
9364PP Nuis (gemeente Marum)
Groningen

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Coendersborg: toegangshek borg

Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Coendersborch. De toegang tot het borgterrein wordt in de as van het hoofdgebouw gemarkeerd door een laag, smeedijzeren toegangshek uit de 19de eeuw. Het hek bestaat uit een dubbel uitgevoerd, smeedijzeren spijlenhek met vergulde punten, dat is opgehangen tussen twee hogere stijlen, die worden bekroond door lantaarns van blauw glas; aan de buitenzijden van deze stijlen een vast hek, dat is uitgevoerd conform de draaibare delen. Deze vaste hekken worden beƫindigd door kwartronde vleugelstukken met straalvormige invulling. Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als markering van de toegang tot de buitenplaats; - als karakteristiek, functioneel en decoratief onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530400
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coendersborg: toegangshek borg in Nuis

Coendersborg: historische tuin- en parkaanleg

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Coendersborch. De aanleg van het vermoedelijk uit de 16de eeuw ..

Coendersborg: tuinmuur

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Coendersborch. Achter het hoofdgebouw en oorspronkelijk ter afscheiding van moestuin ..

Coendersborg: hoofdgebouw

Oudeweg 15
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Coendersborch). Op een omgracht terrein gelegen huis, gebouwd in 1813 in opdracht van Hyma van Teyens ter plaats..

Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met aangebouwde stookhut

Oudeweg 13
Nuis (Gemeente Marum)
Inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ, waarschijnlijk behorende bij de reeds beschermde Coendersborg (1813), met aangebouwde STOOKHUT gebouwd omstree..

Dwarshuisboerderij, stookhut

Oudeweg 17
Nuis (Gemeente Marum)
Omschrijving STOOKHUT uit omstreeks 1890, opgetrokken in een roodbruine baksteen onder een zadeldak met strakke windveren, gedekt met een c..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)