Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: schudproevengebouw, b8 - 272d in Zaandam

Nijverheid Industrie

Havenstraat bij 104
1500AA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Hembrugterrein: schudproevengebouw, b8 - 272d

Omschrijving onderdeel 30: SCHUDPROEVENGEBOUW, B8-272D. Inleiding Voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW B8 (272D), onderdeel van de Artillerie-Inrichtingen, daterend uit 1930, was bestemd voor het beproeven van munitie en springstoffen door middel van schudproeven. Gebouw B8 maakt deel uit van het B-cluster (de B staat voor Beproeving) dat voor het merendeel bestaat uit testgebouwen voor munitie en lijkt sterk op B7. Bij het beproeven van munitie dreigde altijd ontploffingsgevaar. Om het overslaan van ontploffingen en/of brand tegen te gaan, zijn bij het B-cluster aarden wallen en het zgn. Reigersbos oftewel schokbos aangelegd. De bomen en struiken daar moesten losvliegend materiaal opvangen en de waterlopen moesten voorkomen dat brand oversloeg. Omschrijving De beproevingsruimte heeft een vierkante plattegrond onder een houten dak met overstek. De gevels zijn opgetrokken in beton. In de gevels zijn houten 8-ruits vensters aangebracht. De ruimte bestaat uit een open plaats, die wordt omsloten door een 40 cm dikke betonnen muur die wordt ondersteund door steunberen. Deze was bestemd voor het beperken van de uitwerking van eventuele ontploffingen. Uit de plank- en nerfstructuur in het beton volgt dat het bouwwerk ter plaatse is gegoten. In de open plaats was ruimte voor de opstelling van een schudmachine in tegenstelling tot schudproevengebouw B7 waar de schudmachine binnen stond opgesteld. Waardering Het voormalig SCHUDPROEVENGEBOUW B8 is van cultuurhistorische en - meer in het bijzonder - militair-historische waarde als uniek en gaaf bewaard gebleven schudproevengebouw voor munitie en springstoffen. Het gebouw is tevens van groot belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein en de Stelling van Amsterdam in het algemeen alsmede van het B(eproevings)-cluster in het bijzonder. Het is voorts van typologische waarde als beproevingsgebouw met een aparte buitenruimte omgeven met betonnen wanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530321
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: schudproevengebouw, b8 - 272d in Zaandam

Hembrugterrein: schokbos

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 3: Schokbos. Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Za..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m6 - 298"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 19: Munitiemagazijn M6 - 298. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M6 (298) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 20: MUNITIEMAGAZIJN M7 - 300. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m8 - 299"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 21: Munitiemagazijn, Gebouw M8-299. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M8 (299) maakt deel uit van het cluster..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijvijng onderdeel 22: Munitiemagazijn, Gebouw M9-301. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M9 (301) maakt deel uit van het cluste..

Kaart & Routeplanner