Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: perserij, gebouw b4 - 272f in Zaandam

Nijverheid Industrie

Havenstraat bij 104
1500AA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Hembrugterrein: perserij, gebouw b4 - 272f

Omschrijving onderdeel 26: PERSERIJ, Gebouw B4-272F. Inleiding Deze voormalige PERSERIJ oftewel Gebouw B4 (272F), onderdeel van de Artillerie Inrichtingen, werd gebouwd rond 1930. Gebouw B4 maakt onderdeel uit van het B-cluster (de B staat voor Beproeving) dat voor het merendeel uit testgebouwen voor munitie bestaat en vrijwel centraal op het Hembrugterrein ligt. In Gebouw B4 werd sas in koperen munitiehulzen (klein kaliber) geperst en deze munitie beproefd. Gezien het immer aanwezige ontploffingsgevaar is het gebouw vrij gelegen. Bij het B-cluster zijn aarden wallen en het zgn. Reigersbos oftewel schokbos aangelegd om bij ontploffing losvliegend materiaal op te vangen. De waterlopen moesten voorkomen dat brand oversloeg en konden bluswater leveren. Omschrijving B4 telt één bouwlaag op een Z-vormige verspringende plattegrond onder een plat dak afgedekt met bitumen. Het gebouw is deels opgetrokken in grauwe baksteen en deels (west- en zuidzijde) in beton. De muren zijn opgemetseld in staand verband met verdiept liggende voeg en als opvallend element klezoortjes bij de hoeken en de deur. De gevels zijn regelmatig ingedeeld met smalle, verticale 7-ruits vensterstroken waarvan de bovenste twee ruitjes naar binnen kunnen kiepen. De houten deuren zijn voorzien van 12 onregelmatige ruitjes. De 50cm dikke betonnen muren met steunberen aan de achterzijde omvatten een open testruimte en waren bestemd om de uitwerking van een ontploffing te beperken. Uit de plank- en nerfstructuur in het beton volgt dat het bouwwerk ter plaatse is gegoten. De ruimte is toegankelijk via een rondboogopening in het beton. Het interieur bestaat uit een opslagruimte, een kantoorruimte en werkplaatsen. Waardering De voormalige PERSERIJ B4 is van cultuurhistorische en - meer in het bijzonder - militair-historische waarde als uniek en gaaf bewaard gebleven perserij van munitie uit het Interbellum. Het gebouw is tevens van groot belang als historisch-functioneel onderdeel van het Hembrugterrein en de Stelling van Amsterdam in het algemeen alsmede van het B(eproevings)-cluster in het bijzonder. Het is voorts van typologische waarde als beproevingsgebouw met een aparte buitenruimte omgeven met betonnen wanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530317
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: perserij, gebouw b4 - 272f in Zaandam

Hembrugterrein: schokbos

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 3: Schokbos. Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Za..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m6 - 298"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 19: Munitiemagazijn M6 - 298. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M6 (298) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 20: MUNITIEMAGAZIJN M7 - 300. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m8 - 299"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 21: Munitiemagazijn, Gebouw M8-299. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M8 (299) maakt deel uit van het cluster..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijvijng onderdeel 22: Munitiemagazijn, Gebouw M9-301. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M9 (301) maakt deel uit van het cluste..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hembrugterrein: perserij, gebouw b4 - 272f in Zaandam