Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301" in Zaandam

Militair Object

Havenstraat bij 104
1500AA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917 / 1934


Beschrijving van Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301"

Omschrijvijng onderdeel 22: Munitiemagazijn, Gebouw M9-301. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M9 (301) maakt deel uit van het cluster Sectorpark Zaandam en is gebouwd in 1917 (andere bron vermeldt 1934 als bouwjaar) voor de opslag van munitie. Het Sectorpark Zaandam maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam en ligt in het noordoostelijk deel van het Hembrugterrein. Het Sectorpark Amsterdam is in de jaren 1950 opgeheven. Dit gedeelte was met een hek afgescheiden van het Militair Terrein en de gebouwen hadden geen relatie met het staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen. Het Sectorpark had een eigen ingang aan de kant van het Zijkanaal G en een eigen aanlegsteiger. Hoewel er sprake is van twee typen munitiemagazijnen - twee grote en twee kleine gebouwen - zijn deze qua indeling niet identiek. Rondom de gebouwen van het hele cluster zijn naoorlogse bliksemafleiders geplaatst. De munitiemagazijnen zijn onderling gescheiden door aarden beschermingswallen van ongeveer 4 meter hoogte, die tezamen een kruis vormen. Het cluster is eveneens door een aarden wal gescheiden van de ernaast gelegen cluster A-gebouwen. Rond M6-M9 lag een inmiddels verdwenen smalspoor met aftakkingen naar de gebouwen. In gebouw M8-299 en M9-301 zijn hiervan in het interieur nog resten te vinden. Omschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond met een oppervlakte van 14.20 x 42.20 meter en is opgetrokken in gewapend beton met iets verdiepte muurvlakken tussen de kolommen. De muren zijn bij dit gebouw als enige niet gepleisterd waardoor de plank- en nerfstructuur van het hout waarin het beton indertijd gegoten is, nog zichtbaar is. Wel zijn net als bij de andere M-gebouwen de ventilatieluiken dichtgezet. Het zeer flauw hellend dak is van beton afgedekt met bitumen en wordt gekenmerkt door een overstek. Het dak is als een lichte constructie er enigszins los bovenop gezet met het oog op mogelijke ontploffingen (zgn. plofdak). De voorgevel (noord) wordt geleed door vier paar dubbele stalen deuren gevat in kolommen waarvan de 2e deur van links thans is dichtgezet. Via deze 4 paar deuren takte het gebouw vroeger aan op de smalspoorbaan. De beide zijgevels en achtergevel zijn gesloten. Het interieur bestaat thans uit een gang en zes ruimten met daarin de betonspanten met balklaag waarop het dak rust. In enkele ruimten zijn recent tussenmuren van witte stenen geplaatst. In de betonnen buitenmuren zijn de met houten luiken afsluitbare ventilatieluiken nog te zien. In de betonnen vloer bevinden zich nog rails van de munitielorries inclusief draaiplateaus. Waardering Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M9 (301) is van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een betonnen militair magazijn uit de eerste helft van de 20ste eeuw en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van de Stelling van Amsterdam, meer in het bijzonder het voormalige Sectorpark Zaandam op het Hembrugterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530313
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301" in Zaandam

Hembrugterrein: schokbos

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 3: Schokbos. Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Za..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m6 - 298"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 19: Munitiemagazijn M6 - 298. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M6 (298) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 20: MUNITIEMAGAZIJN M7 - 300. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m8 - 299"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 21: Munitiemagazijn, Gebouw M8-299. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M8 (299) maakt deel uit van het cluster..

Hembrugterrein: gebouw a8 en a9

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 23: Gebouw A8 (138) en A9 (137) Inleiding GEBOUW A8/A9 bestaande uit het voormalig SCHAFTLOKAAL (A8-138) en voormal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301" in Zaandam