Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300" in Zaandam

Militair Object

Havenstraat bij 104
1500AA Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917 / 1934


Beschrijving van Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300"

Omschrijving onderdeel 20: MUNITIEMAGAZIJN M7 - 300. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) maakt deel uit van het cluster Sectorpark Zaandam en is gebouwd in 1917 (andere bron vermeldt 1934 als bouwjaar) voor de opslag van munitie. Het Sectorpark Zaandam maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam en ligt in het noordoostelijk deel van het Hembrugterrein. Het Sectorpark Amsterdam is in de jaren 1950 opgeheven. Dit gedeelte was met een hek afgescheiden van het Militair Terrein en de gebouwen hadden geen relatie met het staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen. Het Sectorpark had een eigen ingang aan de kant van het Zijkanaal G en een eigen aanlegsteiger. Hoewel er sprake is van twee typen munitiemagazijnen - twee grote en twee kleine gebouwen - zijn deze qua indeling niet identiek. Rondom de gebouwen van het hele complex zijn naoorlogse bliksemafleiders geplaatst. De munitiemagazijnen zijn onderling gescheiden door (oorspronkelijk onbegroeide) aarden beschermingswallen van ongeveer 4 meter hoogte, die tezamen een kruis vormen. Het cluster is eveneens door een aarden wal gescheiden van de ernaast gelegen cluster A-gebouwen. Rond M6-M9 lag een inmiddels verdwenen smalspoor met aftakkingen naar de gebouwen. In gebouwen M8-299 en M9-301 zijn hiervan in het interieur nog resten te vinden alsmede draaiplateaus, loopkatten en hijsinstallaties. Omschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond met een oppervlakte van 14.20 x 10.70 meter en is opgetrokken in gewapend beton met iets verdiepte muurvlakken tussen de kolommen. De muren zijn gepleisterd en grijs geschilderd. De voormalige ventilatieluiken in de muren zijn dichtgezet. Het zeer flauw hellend dak is van beton afgedekt met bitumen en wordt gekenmerkt door een overstek. Het dak is als een lichte constructie er enigszins los bovenop gezet met het oog op mogelijke ontploffingen (zgn. plofdak). In de voorgevel (oost) zitten in het midden een paar dubbele stalen deuren en links daarnaast een loopdeur. Er zijn geen cijfers of bordje met gebouwnummer aangebracht zoals bij M6. In de rechter zijgevel (noord) zit ook een paar dubbele stalen deuren met bordje waarop M7 vermeld staat. De linker zijgevel en de achtergevel zijn gesloten omdat daar de aarden wal ligt. Het magazijn is in drie ruimten ingedeeld met een ruwe afwerking op de muren (de plank- en nerfstructuur is nog zichtbaar in het beton). De (inmiddels dichtgemaakte) ventilatie-openingen in de muren zijn aan de binnenzijde nog zichtbaar en afsluitbaar met houten luiken. Waardering Het voormalige MUNITIEMAGAZIJN M7 (300) is van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een betonnen militair magazijn uit de eerste helft van de 20ste eeuw en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van de Stelling van Amsterdam, meer in het bijzonder het voormalige Sectorpark Zaandam op het Hembrugterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530311
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300" in Zaandam

Hembrugterrein: schokbos

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 3: Schokbos. Door het SCHOKBOS, genaamd Kleibos, bestaande uit beplanting kenmerkt het Hembrugterrein zich in het Za..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m6 - 298"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 19: Munitiemagazijn M6 - 298. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M6 (298) maakt deel uit van het cluster Secto..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m8 - 299"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 21: Munitiemagazijn, Gebouw M8-299. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M8 (299) maakt deel uit van het cluster..

Hembrugterrein: munitiemagazijn "m9 - 301"

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijvijng onderdeel 22: Munitiemagazijn, Gebouw M9-301. Inleiding Het voormalig MUNITIEMAGAZIJN M9 (301) maakt deel uit van het cluste..

Hembrugterrein: gebouw a8 en a9

Havenstraat bij 104
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 23: Gebouw A8 (138) en A9 (137) Inleiding GEBOUW A8/A9 bestaande uit het voormalig SCHAFTLOKAAL (A8-138) en voormal..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hembrugterrein: munitiemagazijn "m7 - 300" in Zaandam

Foto's (1)