Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382" in Zaandam

Militair Object

Hemkade 24 A
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1939

(1 recensie)

Beschrijving van Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382"

Omschrijving onderdeel 18: SCHUILBUNKER, Gebouw 382. Inleiding Deze voormalige civiele SCHUILBUNKER voor het personeel van de Artillerie-Inrichtingen uit 1939 staat vlakbij Zijkanaal G aan de zuidoostzijde van het Hembrugterrein. De bunker is bom- en gasvrij, maar er zijn geen voorzieningen ingebouwd tegen radio-actieve fall-out. De ruimte is dan ook slechts geschikt voor kortstondig verblijf. Na de Tweede Wereldoorlog is deze bunker onder meer gebruikt voor trilproeven met munitieverpakkingen. Omschrijving Het gebouw is met de nok zuidwest-noordoost gericht en ligt gedeeltelijk onder het maaiveld. Bovengronds bestaat het gebouw uit twee identieke kleine vierkante betonnen bouwsels, gelegen aan de zuidwest- en noordoostgevel van de schuilplaats, met flauw aflopend dakvlak bedoeld om granaten en vliegtuigbommen te laten schampen en een grote overstek bij de ingang. In het dak bevindt zich een doorgang voor de radio-installatie. Op de muren is nog steeds de plank- en nerfstructuur van het hout waarin het beton indertijd gegoten is, zichtbaar. In de bovengrondse bouwsels bevindt zich een trap naar beneden naar de ondergrondse schuilplaats die via een stalen luik bereikt kan worden. De schuilplaats zelf is een ruimte van gewapend beton op rechthoekige plattegrond zonder vensters met een oppervlakte van 19.50 bij 5.50/6.50 meter. De muurdikte bedraagt 1.50/1.95 meter en de dakdikte ca. 3 meter. Ook in het interieur zijn op de muren en plafond de nerfsporen van de houten planken van de betonbekisting nog zichtbaar (brutalism). Slechts lange banken met houten delen staan opgesteld langs de twee langsmuren. Aan de kopse zijde zit het stalen toegangsluik. Er is een kleedruimte, een wachtruimte en een vertrek voor de leider. De laatste ruimte wijst op het gebruik van de bunker als hoofdpost. Waardering De voormalige SCHUILKELDER is van cultuur-, militair-, en architectuurhistorische (typologische) waarde als uniek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een civiele schuilkelder uit het Interbellum en tevens van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hembrugterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530309
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen (1)

Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382"
1
Recensie door: ()
Kan niemand een foto hiervan uploaden? Google Streetview toont niets
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382" in Zaandam

Hembrugterrein: ketelcentrale "gebouw 218"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 12: Gebouw 218. Inleiding De voormalige KETELCENTRALE "Gebouw 218" is gebouwd rond 1930 als onderdeel van de latere..

Hembrugterrein: overslagloods "gebouw 341"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 17: Overslagloods, Gebouw 341. Inleiding Voormalige OVERSLAGLOODS cq expeditiegebouw met kantoor "Gebouw 341", gebo..

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382" in Zaandam