Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: overslagloods "gebouw 341" in Zaandam

Nijverheid Industrie

Hemkade 24 A
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Hembrugterrein: overslagloods "gebouw 341"

Omschrijving onderdeel 17: Overslagloods, Gebouw 341. Inleiding Voormalige OVERSLAGLOODS cq expeditiegebouw met kantoor "Gebouw 341", gebouwd in 1935. Het expeditiegebouw werd gebruikt bij overslag van grondstoffen die via het naastgelegen spoor - dat in de langsrichting van dit gebouw in noord-zuidrichting liep - werden aangevoerd. Het object bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het terrein. Omschrijving Gebouw 341 is gebouwd op rechthoekige plattegrond van 42.50x10 meter en bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak met betonnen rechthoekige cassette-elementen, afgedekt met bitumen. In het midden is een verhoogd gedeelte met glasplaten aangebracht. Het grote houten overstek aan de westzijde diende om overgeslagen goederen droog te houden. Het gebouw is opgetrokken in staalskeletbouw van samengestelde spanten met een muurvulling van baksteen, deels in blokverband en deels in Noors kettingverband. De westgevel, ooit de spoorzijde, is voorzien van twee paar grote dubbele houten schuifdeuren, de kopse noordgevel van één paar dubbele schuifdeuren. Alle deuren zijn voorzien van één verticale en twee horizontale vensterstroken. In de beide langsgevels zijn vensterstroken van 21-ruits vensters aangebracht. In de traveeën buiten het overstek liggen ook nog drieruits vensters onder deze vensterstroken. Binnen bevindt zich nog een klein, verhoogd kantoor dat met meerruits vensterpanelen is afgescheiden van het loodsdeel. De vloer is voorzien van een betonlaag. Waardering Het voormalige expeditiegebouw "Gebouw 341" is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een expeditiegebouw op een militair-industrieel terrein uit het Interbellum en tevens van belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hembrugterrein, meer in het bijzonder als onderdeel van de NV Gereedschapswerktuigen Fabriek Hembrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: overslagloods "gebouw 341" in Zaandam

Hembrugterrein: ketelcentrale "gebouw 218"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 12: Gebouw 218. Inleiding De voormalige KETELCENTRALE "Gebouw 218" is gebouwd rond 1930 als onderdeel van de latere..

Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 18: SCHUILBUNKER, Gebouw 382. Inleiding Deze voormalige civiele SCHUILBUNKER voor het personeel van de Artillerie-I..

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)