Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hembrugterrein: ketelcentrale "gebouw 218" in Zaandam

Nijverheid Industrie

Hemkade 24 A
1506PR Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Hembrugterrein: ketelcentrale "gebouw 218"

Omschrijving onderdeel 12: Gebouw 218. Inleiding De voormalige KETELCENTRALE "Gebouw 218" is gebouwd rond 1930 als onderdeel van de latere NV Gereedschapswerktuigen Industrie Hembrug. De ketelcentrale leverde warmte en energie (stoom) aan zowel de civiele fabriek als de munitie- en wapenfabriek. Het object is dan ook niet ingebed in een bepaald gebouwencluster, maar maakte deel uit van alle clusters. Alleen het A-cluster werd later nog door een eigen ketelcentrale A10 van energie voorzien. Gebouw 218 was het kloppend hart van het Hembrugterrein en heeft doorgefunctioneerd tot de sluiting in 2003. Het object bevindt zich in het zuidwestelijke deel van het terrein. Omschrijving Gebouw 218 is gebouwd op rechthoekige plattegrond met een oppervlakte van 45.00 x 20,00 meter en bestaat uit drie aaneengesloten bouwvolumes met verspringende hoogtes en platte daken. Op de daken van de latere uitbreidingen zijn in oost-west richting in totaal vijf lichtkappen aangebracht. Het noordelijk deel is de oudste bebouwing. Het gebouw is opgetrokken in staalskeletbouw met blauwgeschilderde vakwerkindeling en een muurvulling van 2 kleuren baksteen. In de noord- en oostgevel zijn in elke travee hoge en brede vensterstroken aangebracht van verschillende omvang. In enkele gevallen bevindt zich onder een vensterstrook een paar dubbele stalen deuren. Ook in de westgevel zijn hoge meerruits vensters en één paar stalen dubbele deuren aangebracht. Het middendeel is een latere aanbouw en risaleert licht ten opzichte van het noordelijk deel. Ook dit deel is opgetrokken in staalskeletbouw en heeft zeer grote (6, 48 of 54) meerruits vensters in zowel de oost- als de westgevel. Het zuidelijke deel betreft een uitbreiding uit ca 1950-1956 in dezelfde stijl en bouwwijze als de andere twee bouwvolumes, maar is wel een stuk groter. Het strekt zich in noord-zuid richting uit over 11 venstertraveeën. Alle traveeën hebben twee meerruits vensters boven elkaar geplaatst, maar de meest zuidelijke heeft op de begane grond een toegangsdeur. Waardering De voormalige ketelcentrale "Gebouw 218" is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een energiecentrale op een militair-industrieel terrein uit het Interbellum met latere uitbreidingen en tevens van belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex Hembrugterrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hembrugterrein: ketelcentrale "gebouw 218" in Zaandam

Hembrugterrein: overslagloods "gebouw 341"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 17: Overslagloods, Gebouw 341. Inleiding Voormalige OVERSLAGLOODS cq expeditiegebouw met kantoor "Gebouw 341", gebo..

Hembrugterrein: schuilbunker "gebouw 382"

Hemkade 24A
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Omschrijving onderdeel 18: SCHUILBUNKER, Gebouw 382. Inleiding Deze voormalige civiele SCHUILBUNKER voor het personeel van de Artillerie-I..

Gebouw 41, Artillerie Inrichtingen Hembrug (kantoor)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig KANTOOR "Gebouw 41" van de munitiefabriek, onderdeel van het complex Hembrugterrein-Artillerie Inrichtingen Hembrug, ge..

Gebouw 8 (wapendepot)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig WAPENDEPOT "Gebouw 8", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1899 en..

Gebouw 14 (magazijn)

Hemkade 18
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Voormalig MAGAZIJN "Gebouw 14", onderdeel van het complex Hembrugterrein - Artillerie Inrichtingen Hembrug, daterend uit 1901. Di..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)