Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: molenaarshuis in Velp

Kasteel Buitenplaats

Beekhuizenseweg 20
6881AJ Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 1617


Beschrijving van Biljoen: molenaarshuis

Omschrijving onderdeel 25: MOLENAARSHUIS. MOLENAARSHUIS (zogenaamd Muldershuis). Aan de voet van de Keyenberg gelegen witgepleisterd woonhuis, voormalig molenaarshuis van de oorspronkelijk achter de woning gesitueerde papiermolen. Het huis is opgetrokken op rechthoekige grondslag op hoog grijs geschilderd plint en is overkapt door een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt hoog schilddak. Muurankers aan de voorzijde verwijzen naar de stichtingsdatum: 1617. Vensters met meerruits schuiframen (XIXa) en luiken. Deur met getoogde latei en gietijzeren levensboom in bovenlicht. Het huis is in 1977 gerestaureerd. Waardering Het MOLENAARSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde aan de rand van de parkaanleg; - als herinnering aan de ingenieuze papiermolenindustrie en waterhuishouding van Biljoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530303
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: molenaarshuis in Velp

Biljoen: cascade

Beekhuizenseweg 20
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 24: CASCADE. CASCADE achter molenaarshuis. In rode baksteen opgetrokken cascade, gesitueerd pal achter de stenen sch..

Blokvormige tweelaags villa met kolommen langs de straat

Tromplaan 20
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze blokvormige tweelaags VILLA met KOLOMMEN langs de straat werd in 1913/1914 gebouwd door J.H. JANSEN en vormt een goed voorbe..

Biljoen: uitspanning

Alteveerselaan 24
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18: UITSPANNING. De voormalige UITSPANNING, waarschijnlijk gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw, is in een r..

Maliehoeve

Zoutmanlaan 5
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Dit opmerkelijke, in de binnenbocht van de Zoutmanlaan gelegen, bijzonder gaaf bewaarde LANDHUIS met TUINMUURTJE werd in 1925 ont..

Atelierwoning Slegers

den Bruijl 35
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding WOONHUIS met ATELIER gelegen op de hoek van de Beekhuizenseweg en Den Bruijl in Velp. Het in 1952-1954 gebouwde woonhuis met atel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Biljoen: molenaarshuis in Velp

Foto's (2)