Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: cascade in Velp

Tuin Park Landgoed

Beekhuizenseweg 20
6881AJ Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1800 (oorsprong)


Beschrijving van Biljoen: cascade

Omschrijving onderdeel 24: CASCADE. CASCADE achter molenaarshuis. In rode baksteen opgetrokken cascade, gesitueerd pal achter de stenen schuur achter het molenaarshuis. De cascade gaat in oorsprong terug tot omstreeks 1800, maar dateert in huidige aanzien uit omstreeks 1900. De cascade bestaat uit een bak ter breedte van de beek met bakstenen rand, die ter hoogte van het verval van de beek gedragen wordt door een bakstenen keermuur, waarvan de rechter voorzijde, ter kering van het talud, schuin naar beneden afloopt. Ter hoogte van de randen van de bak wordt de keermuur bekroond door een afsluitstuk van naar achteren toe per rij verjongend bakasteenwerk. Waardering De CASCADE achter molenaarshuis is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve vormgeving; - als voorbeeld van een tot de ingenieuze waterhuishouding van Biljoen behorend bouwkundig onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: cascade in Velp

Biljoen: molenaarshuis

Beekhuizenseweg 20
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 25: MOLENAARSHUIS. MOLENAARSHUIS (zogenaamd Muldershuis). Aan de voet van de Keyenberg gelegen witgepleisterd woonhu..

Blokvormige tweelaags villa met kolommen langs de straat

Tromplaan 20
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze blokvormige tweelaags VILLA met KOLOMMEN langs de straat werd in 1913/1914 gebouwd door J.H. JANSEN en vormt een goed voorbe..

Biljoen: uitspanning

Alteveerselaan 24
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 18: UITSPANNING. De voormalige UITSPANNING, waarschijnlijk gebouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw, is in een r..

Maliehoeve

Zoutmanlaan 5
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Dit opmerkelijke, in de binnenbocht van de Zoutmanlaan gelegen, bijzonder gaaf bewaarde LANDHUIS met TUINMUURTJE werd in 1925 ont..

Atelierwoning Slegers

den Bruijl 35
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding WOONHUIS met ATELIER gelegen op de hoek van de Beekhuizenseweg en Den Bruijl in Velp. Het in 1952-1954 gebouwde woonhuis met atel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Biljoen: cascade in Velp

Foto's (2)