Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: cascade in Velp

Tuin Park Landgoed

Biljoen 1
6883JH Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Biljoen: cascade

Omschrijving onderdeel 23: CASCADE. CASCADE in beek langs Beekhuizenseweg. Cascade in roodbakstenen opbouw waarop een betonnen bak. Het water van de Beekhuizense beek stroomt door de ca. 1 meter brede bak waarna het naar beneden valt. Aan de voet van de keermuren alsmede in de bak liggen stenen. De in oorsprong 19de-eeuwse cascade werd in de eerste decennia van de 20ste eeuw opgeknapt en vereenvoudigd. Waardering De CASCADE in beek langs Beekhuizenseweg is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve vormgeving; - als voorbeeld van een tot de ingenieuze waterhuishouding van Biljoen behorend bouwkundig onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: cascade in Velp

Biljoen: brug en keermuur

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR. BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom ge..

Biljoen: doorlaat met keermuren

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 22: DOORLAAT MET KEERMUREN. DOORLAAT MET KEERMUREN, gelegen tussen de NO-hoek van de gracht rondom Overhagen en de v..

Biljoen: hondenhok

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 8: HONDENHOK. Op het voorplein van kasteel Biljoen staat een laat-19de-eeuws HONDENHOK op 9-hoekige plattegrond met ..

Biljoen: stenen doorlaat

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 20: STENEN DOORLAAT. STENEN DOORLAAT uit circa 1900, gelegen aan de vijverloop in landschapsstijl langs de parkweide..

Biljoen: bouwhuis

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het BOUWHUIS (het zgn. koetshuis) op het voorplein voor kasteel Biljoen dateert uit het einde van de 18..

Kaart & Routeplanner

Route naar Biljoen: cascade in Velp