Biljoen: doorlaat met keermuren in Velp

Biljoen 1
6883JH Velp (gemeente Rheden)

Bouwjaar: ca. 1905

Beschrijving van Biljoen: doorlaat met keermuren

Omschrijving onderdeel 22: DOORLAAT MET KEERMUREN. DOORLAAT MET KEERMUREN, gelegen tussen de NO-hoek van de gracht rondom Overhagen en de vijverpartij in landschapsstijl aan de zuidzijde van Kasteel Biljoen. De bakstenen doorlaat voert vanaf de vijverpartij deels ondergronds onder het wandelpad, waarna het in een kwartcirkelvormige bocht in zuidwestelijke richting vertakt en zich tot een door deels rechte en gebogen rode bakstenen keermuren omgeven kleine vijver verbreedt en het aan de ZW-zijde van deze vijver zich in een rechte hoek in zuidoostelijke richting in een rechte lijn onder de openbare weg voert tot aan de gracht rondom Overhagen. Het ensemble dateert uit de eerste decennia van de 20ste eeuw en betreft vermoedelijk een vereenvoudigde versie van de in oorsprong laat 18de-eeuwse cascade en doorlaat, die zich op deze plek bevond. Waardering De DOORLAAT MET KEERMUREN is van algemeen belang: - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als voorbeeld van een tot de ingenieuze waterhuishouding van Biljoen behorend bouwkundig onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)