Biljoen: brug en keermuur in Velp

Biljoen 1
6883JH Velp (gemeente Rheden)

Beschrijving van Biljoen: brug en keermuur

Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR. BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom gelegen gesloten brug, die aan weerszijden door een monumentale rode bakstenen keermuur, waarin enkele muurankers, wordt begrensd. De rechte muur zwenkt naar de zijkanten in een flauwe hoek uit; de uitzwenkende delen zijn tevens keermuren naar de taluds. In het centrale muurgedeelte in het midden een getoogde waterdoorgang. Centraal in de doorgang aan de zijde van het erf een derde doorgang, die oorspronkelijk naar het bijgebouw achter boerderij de Vischkom leidde en die in de 19de eeuw als afvoerkanaal voor water en zalm dienst deed, in de tijd dat in dit bijgebouw achter de boerderij een zalmkwekerij was gevestigd. Waardering De BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom behorende tot de buitenplaats Biljoen zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)