Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: brug en keermuur in Velp

Tuin Park Landgoed

Biljoen 1
6883JH Velp (gemeente Rheden)
Gelderland


Beschrijving van Biljoen: brug en keermuur

Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR. BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom gelegen gesloten brug, die aan weerszijden door een monumentale rode bakstenen keermuur, waarin enkele muurankers, wordt begrensd. De rechte muur zwenkt naar de zijkanten in een flauwe hoek uit; de uitzwenkende delen zijn tevens keermuren naar de taluds. In het centrale muurgedeelte in het midden een getoogde waterdoorgang. Centraal in de doorgang aan de zijde van het erf een derde doorgang, die oorspronkelijk naar het bijgebouw achter boerderij de Vischkom leidde en die in de 19de eeuw als afvoerkanaal voor water en zalm dienst deed, in de tijd dat in dit bijgebouw achter de boerderij een zalmkwekerij was gevestigd. Waardering De BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom behorende tot de buitenplaats Biljoen zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de gaafheid; - vanwege de zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530299
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: brug en keermuur in Velp

Biljoen: doorlaat met keermuren

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 22: DOORLAAT MET KEERMUREN. DOORLAAT MET KEERMUREN, gelegen tussen de NO-hoek van de gracht rondom Overhagen en de v..

Biljoen: cascade

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 23: CASCADE. CASCADE in beek langs Beekhuizenseweg. Cascade in roodbakstenen opbouw waarop een betonnen bak. Het wat..

Biljoen: hondenhok

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 8: HONDENHOK. Op het voorplein van kasteel Biljoen staat een laat-19de-eeuws HONDENHOK op 9-hoekige plattegrond met ..

Biljoen: stenen doorlaat

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 20: STENEN DOORLAAT. STENEN DOORLAAT uit circa 1900, gelegen aan de vijverloop in landschapsstijl langs de parkweide..

Biljoen: bouwhuis

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het BOUWHUIS (het zgn. koetshuis) op het voorplein voor kasteel Biljoen dateert uit het einde van de 18..

Kaart & Routeplanner