Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biljoen: stenen doorlaat in Velp

Tuin Park Landgoed

Biljoen 3
6883JH Velp (gemeente Rheden)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Biljoen: stenen doorlaat

Omschrijving onderdeel 20: STENEN DOORLAAT. STENEN DOORLAAT uit circa 1900, gelegen aan de vijverloop in landschapsstijl langs de parkweide ten noorden van het kasteel. De doorlaat is gesitueerd ten noorden van het bouwhuis. De deels in gele baksteen en natuursteen uitgevoerde doorlaat bestaat uit een bakstenen achtermuur waarop haaks twee korte natuurstenen muren met inkeping voor een schuif. Aansluitend aan de natuurstenen muren een licht naar buiten uitzwenkend en naar onderen aflopend bakstenen muurwerk. De muren zijn tevens keermuren naar het park. Waardering De STENEN DOORLAAT behorende tot de buitenplaats Biljoen is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de functionele vormgeving; - als gaaf voorbeeld van een tot de ingenieuze waterhuishouding van Biljoen behorend bouwkundig onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530298
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biljoen: stenen doorlaat in Velp

Biljoen: bouwhuis

Biljoen 3
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Het BOUWHUIS (het zgn. koetshuis) op het voorplein voor kasteel Biljoen dateert uit het einde van de 18..

Biljoen: brug en keermuur

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 21: BRUG EN KEERMUUR. BRUG en KEERMUUR bij boerderij de Vischkom. Een over de erfsloot naar boerderij de Vischkom ge..

Biljoen: doorlaat met keermuren

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 22: DOORLAAT MET KEERMUREN. DOORLAAT MET KEERMUREN, gelegen tussen de NO-hoek van de gracht rondom Overhagen en de v..

Biljoen: cascade

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 23: CASCADE. CASCADE in beek langs Beekhuizenseweg. Cascade in roodbakstenen opbouw waarop een betonnen bak. Het wat..

Biljoen: hondenhok

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 8: HONDENHOK. Op het voorplein van kasteel Biljoen staat een laat-19de-eeuws HONDENHOK op 9-hoekige plattegrond met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Biljoen: stenen doorlaat in Velp

Foto's (1)