Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zionsburg: tuinbeeld wellicht voorstellende de muze Erato als jongeling op sokkel in Vught

Tuin Park Landgoed

Taalstraat 151
5261BC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1882


Beschrijving van Zionsburg: tuinbeeld wellicht voorstellende de muze Erato als jongeling op sokkel

Omschrijving onderdeel 10 TUINBEELD WELLICHT VOORSTELLENDE DE MUZE ERATO ALS JONGELING OP SOKKEL; beeld in classicistische stijl in kunststeen van een jongeling met hoofd naar links gebogen. Op zijn rechter schouder een zwaan, aldus wellicht verwijzende naar de muze Erato. Het beeld staat opgesteld in het gedeelte van het park aan de ZO-zijde van de moestuin. Het beeld is omstreeks de bouwtijd van het huis in 1882 en aanlegcampagne van het park omstreeks 1900 vervaardigd door de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké. Het beeld is geplaatst op een dubbele rechthoekige hardstenen sokkel op plint en onder geprofileerde afdekplaat. Waardering Het TUINBEELD WELLICHT VOORSTELLENDE DE MUZE ERATO ALS JONGELING OP SOKKEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als gaaf bewaard voorbeeld van een tuinbeeld uit het oeuvre van de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké; - als zeldzaam voorbeeld van een tuinsieraad dat onderdeel uitmaakt van de bouw- en aanlegcampagne van huis en park van een Nederlandse buitenplaats; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530271
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zionsburg: tuinbeeld wellicht voorstellende de muze Erato als jongeling op sokkel in Vught

Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdele..

Zionsburg: koetshuis met garage

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetro..

Zionsburg: druivenkas

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 4 DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en..

Zionsburg: parkbrug

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 5 PARKBRUG; in ijzer uitgevoerde rondboogbrug met houten plankier. De brug werd omstreeks 1900 over de waterarm van..

Zionsburg: toegangshek

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 6 TOEGANGSHEK; aan het begin van de oprit gesitueerd toegangshek uit omstreeks 1900, bestaande uit een dubbele hog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zionsburg: tuinbeeld wellicht voorstellende de muze Erato als jongeling op sokkel in Vught

Foto's (1)