Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zionsburg: tuinbeeld Demeter op sokkel in Vught

Tuin Park Landgoed

Taalstraat 151
5261BC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1882


Beschrijving van Zionsburg: tuinbeeld Demeter op sokkel

Omschrijving onderdeel 9 TUINBEELD VAN DEMETER OP SOKKEL; beeld in classicistische stijl van Demeter, in kunststeen op monumentale hardstenen sokkel, gesitueerd in het park aan de achterzijde van het huis nabij de vijverpartij in landschapsstijl. Het beeld is omstreeks de bouwtijd van het huis in 1882 en aanlegcampage van het park in landschapsstijl omstreeks 1900 vervaardigd door de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké. Het manshoge beeld vertoont Demeter met in over het hoofd gebogen rechterhand een druiventros en met in de linkerhand een wijnkelk. De op een plint geplaatste naar boven toe licht taps toelopende vierkante sokkel vertoont op de vier zijden een terugliggend rechthoekig veld dat aan de bovenzijde door twee voluten wordt afgesloten. De sokkel wordt door een geprofileerde afdekplaat afgesloten. Waardering Het TUINBEELD VAN DEMETER OP SOKKEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als gaaf bewaard voorbeeld van een tuinbeeld uit het oeuvre van de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké; - als zeldzaam voorbeeld van een tuinsieraad dat onderdeel uitmaakt van de bouw- en aanlegcampagne van huis en park van een Nederlandse buitenplaats; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530270
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zionsburg: tuinbeeld Demeter op sokkel in Vught

Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdele..

Zionsburg: koetshuis met garage

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetro..

Zionsburg: druivenkas

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 4 DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en..

Zionsburg: parkbrug

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 5 PARKBRUG; in ijzer uitgevoerde rondboogbrug met houten plankier. De brug werd omstreeks 1900 over de waterarm van..

Zionsburg: toegangshek

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 6 TOEGANGSHEK; aan het begin van de oprit gesitueerd toegangshek uit omstreeks 1900, bestaande uit een dubbele hog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zionsburg: tuinbeeld Demeter op sokkel in Vught

Foto's (1)