Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zionsburg: tuinbeeld Heracles in Vught

Tuin Park Landgoed

Taalstraat 151
5261BC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1882


Beschrijving van Zionsburg: tuinbeeld Heracles

Omschrijving onderdeel 7 TUINBEELD HERACLES; beeld in classicistische stijl van Heracles in kunststeen op monumentale hardstenen SOKKEL, gesitueerd in het park even links (zuid) van de oprit naar het hoofdgebouw. Het beeld is omstreeks de bouwtijd van het huis in 1882 en aanlegcampagne van het park in landschapsstijl omstreeks 1900 vervaardigd door de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké. Het manshoge beeld vertoont een staande Hercules met in de rechterhand een hoorn - overwinningstrofee van zijn gevecht met de riviergod Achelous- en de linkerhand rustend op een leeuwenkop met varkensneus. Laatstgenoemd attribuut verwijst naar het doden door Heracles van het Erymantische zwijn. De op een plint geplaatste monumentale vierkante sokkel zwenkt naar boven toe vaasvormig uit. Op de vier vlakken van de hals van de vaasvorm, die wordt afgesloten door een geschubte rand, een cirkel in reliëf. De sokkel wordt door een afdekplaat met geschubte rand afgesloten. Waardering Het TUINBEELD HERACLES OP SOKKEL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als gaaf bewaard voorbeeld van een tuinbeeld uit het oeuvre van de beeldhouwer Johann Theodoor Stracké; - als zeldzaam voorbeeld van een tuinsieraad dat onderdeel uitmaakt van de bouw- en aanlegcampagne van huis en park van een Nederlandse buitenplaats; - vanwege de gaafheid; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530268
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zionsburg: tuinbeeld Heracles in Vught

Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdele..

Zionsburg: koetshuis met garage

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetro..

Zionsburg: druivenkas

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 4 DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en..

Zionsburg: parkbrug

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 5 PARKBRUG; in ijzer uitgevoerde rondboogbrug met houten plankier. De brug werd omstreeks 1900 over de waterarm van..

Zionsburg: toegangshek

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 6 TOEGANGSHEK; aan het begin van de oprit gesitueerd toegangshek uit omstreeks 1900, bestaande uit een dubbele hog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zionsburg: tuinbeeld Heracles in Vught

Foto's (1)