Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zionsburg: hoofdgebouw in Vught

Kasteel Buitenplaats

Taalstraat 151
5261BC Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1882
Architect: Johannes van Nieukerken


Beschrijving van Zionsburg: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS ZIONSBURG; een omstreeks 1882 opgetrokken monumentaal onderkelderd landhuis in rijke Vlaamse Neorenaissance-stijl. Het huis werd ontworpen door de architect Johannes Jacobus van Nieukerken, in samenwerking met de beeldhouwers Johann Theodoor Stracké en Charles Stracké. Laatstgenoemden leverden vermoedelijk de ontwerpen voor de stenen decoratieve details en toevoegingen en voerden deze uit. Sinds de brand in 2003, die de kap en het inwendige houtwerk van het huis verwoestte, staan een aantal van deze decoratieve toevoegingen, waaronder twee kunststenen leeuwen op sokkel, in de schuur achter het koetshuis opgesteld. Het oorspronkelijk door met leien gedekte schilddaken met dakkapellen overkapte (ijzeren crête) huis is opgetrokken op L-vormige grondslag in rode baksteen met natuurstenen speklagen en natuurstenen waterlijsten tussen de verdiepingen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde goot op consoles. De gevel aan de zuidzijde wordt door een rijke topgevel met rolwerk en fronton in Vlaamse Neorenaissance-stijl afgesloten en wordt bekroond door een in geglazuurd en gekleurd tegelwerk uitgevoerde schoorsteen van vier aanééngesloten ronde pijpen. Aan deze zuidzijde aan de hoek rechts een torenvormige aanbouw, die door een deels bewaarde open koepel wordt afgesloten. Voorts aan de zuidzijde een vijfzijdig uitgebouwde serre onder zinken puntdak. Aan de noordzijde van het huis een één- en twee-laagse aanbouw. De aan de oostzijde gelegen ingangspartij wordt voorafgegaan door een hardstenen bordes. Beganegronds en op de verdieping aan alle zijden vensteropeningen met gebogen vensternissen gevuld met metselmozaïek. Waardering Het HOOFDGEBOUW LANDHUIS ZIONSBURG is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - als zeldzaam voorbeeld van een gemeenschappelijk ontwerp voor een landhuis van een gerenommeerd Nederlands architect en gerenommeerde Nederlandse beeldhouwers uit het einde van de 19de eeuw; - als een belangrijk voorbeeld van een landhuis uit het einde van de 19de eeuw uitgevoerd in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl; - vanwege de hoge ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zionsburg: hoofdgebouw in Vught

Woonhuis

Helvoirtseweg 1
Vught
Inleiding Het WOONHUIS is gelegen op de hoek Helvoirtseweg-Taalstraat, waar het gedeeltelijk in een gesloten bouwblok wordt opgenomen. In d..

Zionsburg: historische tuin- en parkaanleg

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG; parkaanleg in rijpe landschapsstijl uit omstreeks 1900, waarin enkele onderdele..

Zionsburg: koetshuis met garage

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS MET GARAGE; in rijke Vlaamse Neorenaissance stijl in rode baksteen met natuurstenen speklagen opgetro..

Zionsburg: druivenkas

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 4 DRUIVENKAS; aan de zuidzijde van de moestuin opgetrokken grote druivenkas uit ca. 1900 met verhoogd middenstuk en..

Zionsburg: parkbrug

Taalstraat 151
Vught
Omschrijving onderdeel 5 PARKBRUG; in ijzer uitgevoerde rondboogbrug met houten plankier. De brug werd omstreeks 1900 over de waterarm van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)