Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backershagen: tuinkoepel in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rust en Vreugdlaan 1 A
2243AS Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1772


Beschrijving van Backershagen: tuinkoepel

Omschrijving KOEPEL (15) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de Rijksstraatweg op een hoge, kunstmatig opgetrokken heuvel gelegen koepel gebouwd in 1772. De achtkantige theekoepel is opgebouwd uit een gepleisterde begane grond, een houten verdieping en een door een kleine balustrade bekroond met leien gedekt koepeldak. Interieur: in de koepelzaal (1e verdieping) zijn betimmeringen en wandbespanningen aangebracht beschilderd met attributen die naar het buitenleven verwijzen. De entree tot deze kamer kan met houten panelen onzichtbaar worden weggewerkt. Waardering De koepel is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving en typologie; - vanwege de markante situering op een hoge heuvel; - als decoratief element uit de vroeg landschappelijke periode; - vanwege de stedenbouwkundige waarde als blikvanger aan de Rijksstraatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backershagen: tuinkoepel in Wassenaar

Backershagen: grot (hermitage)

Rust en Vreugdlaan 1A
Wassenaar
Omschrijving GROT (HERMITAGE) (13) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De grot/hermitage dateert uit het einde van de ..

Backershagen: damwand / keermuur

Rust en Vreugdlaan 1A
Wassenaar
Omschrijving DAMWAND/KEERMUUR (14) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de voet van de hoog opgeworpen heuvel waaro..

Eikenhorst: dienstwoning en schuur

Rijksstraatweg 591
Wassenaar
Inleiding De bij de buitenplaats Eikenhorst behorende DIENSTWONING, gedateerd 1927, vervangt een ouder exemplaar op ongeveer dezelfde plaa..

Eikenhorst: grenspaal

Rijksstraatweg 591
Wassenaar
Inleiding Midden-19de-eeuwse GRENSPAAL op de hoek van de Rijksstraatweg en de Raaphorstlaan, is gelegen op de zuidwesthoek van de buitenpla..

Ivecke: woonhuis

Rust en Vreugdlaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van de historische buitenplaats 'Ivecke' uit 1913-1914 in Neo-Lodewijk XVI-stijl gebouwd in opdracht ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Backershagen: tuinkoepel in Wassenaar

Foto's (3)