Backershagen: grot (hermitage) in Wassenaar

Rust en Vreugdlaan 1 A
2243AS Wassenaar

Bouwjaar: eind 18e eeuw

Beschrijving van Backershagen: grot (hermitage)

Omschrijving GROT (HERMITAGE) (13) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De grot/hermitage dateert uit het einde van de 18de eeuw en vormt een belangrijk onderdeel van het vroeg landschappelijke parkgedeelte uit omstreeks 1772. In de 19de eeuw schrijft J. Craandijk '... een ingezonken pad tusschen steile, met kloeke stammen bekroonde moskanten, leidt naar een grot aan den vijver, een lieflijk rustig plekje (...)'. De grot ligt op een schiereilandje met mosheuvel ten noordwesten van de koepel en verkeert thans in ruïneuze staat. Oorspronkelijk was de grot bekleed met sintels en slakken om een rotswand te suggereren. Mogelijk was de grot ook gedecoreerd met schelpen. Gemetselde deels overwelfde grot van rode baksteen in kruisverband, rollagen afdekking, deels hergebruikte kloostermoppen. Gebouwd op een gebogen grondvlak met een overkluisde doorgang leidend naar een halfcirkelvormig gedeelte met daarin aan weerszijden een siernis. Terzijde van de grot een vertrek met stookplaats met rookkanaal. Waardering De GROT (HERMITAGE) is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - als representatief en redelijk gaaf voorbeeld van een dergelijk object (folly) als onderdeel van de vroege landschappelijke aanleg uit omstreeks 1772; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)