Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp' in Wassenaar

Woonhuis

Backershagenlaan 11
2243AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp'

Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING van 'De Hartenkamp' (10) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De geschakelde en gespiegelde dienstwoning is gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect P. Musly ten behoeve van de op te richten buitenplaats De Hartenkamp. Het bakstenen (kruisverband) pand bestaat uit een begane grond en een kapverdieping onder twee met rode Tuile-du-Nord pannen gedekte, gekoppelde zadeldaken. Bakgoot en dakkapellen met openslaande ramen. De voorgevels zijn puntgevels met een symmetrische indeling bestaande uit een toegangsdeur op de hoek en ieder 2 schuifvensters met drieruits bovenlicht op de begane grond en op de verdieping twee gekoppelde vensters. In de zijgevel een keldervenster. Waardering De DUBBELE DIENSTWONING is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid; - vanwege de sobere vormgeving, typisch voor een dienstgebouw; - als karakteristiek en functioneel element behorende bij een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530255
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp' in Wassenaar

Meyland, koetshuis annex dienstwoning

Backershagenlaan 17
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Meyland behorende KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING gebouwd omstreeks 1913 in E..

Backershagen: garage met bovenwoning en schuur 'De Hartenkamp'

Backershagenlaan 7
Wassenaar
Omschrijving GARAGE met BOVENWONING en SCHUUR van 'De Hartenkamp' (9) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De garage is..

Meyland, woonhuis

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Meyland is het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in ca. 1..

Meyland, tuinaanleg

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis Meyland behorende geometrisch TUINAANLEG in de Nieuwe Architectonische stijl van D.F. Terstee..

Meyland, toegangsbrug

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 Bij de historische buitenplaats Meyland behorende TOEGANGSBRUG, gebouwd over een waterpartij, in Traditioneel..

Kaart & Routeplanner