Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp' in Wassenaar

Backershagenlaan 11
2243AB Wassenaar

Beschrijving van Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp'

Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING van 'De Hartenkamp' (10) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De geschakelde en gespiegelde dienstwoning is gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect P. Musly ten behoeve van de op te richten buitenplaats De Hartenkamp. Het bakstenen (kruisverband) pand bestaat uit een begane grond en een kapverdieping onder twee met rode Tuile-du-Nord pannen gedekte, gekoppelde zadeldaken. Bakgoot en dakkapellen met openslaande ramen. De voorgevels zijn puntgevels met een symmetrische indeling bestaande uit een toegangsdeur op de hoek en ieder 2 schuifvensters met drieruits bovenlicht op de begane grond en op de verdieping twee gekoppelde vensters. In de zijgevel een keldervenster. Waardering De DUBBELE DIENSTWONING is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid; - vanwege de sobere vormgeving, typisch voor een dienstgebouw; - als karakteristiek en functioneel element behorende bij een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)