Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backershagen: garage met bovenwoning en schuur 'De Hartenkamp' in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Backershagenlaan 7
2243AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1910
Architect: P. Musly


Beschrijving van Backershagen: garage met bovenwoning en schuur 'De Hartenkamp'

Omschrijving GARAGE met BOVENWONING en SCHUUR van 'De Hartenkamp' (9) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De garage is gebouwd rond 1910 naar ontwerp van architect P. Musly ten behoeve van de op te richten buitenplaats De Hartenkamp. Het vrijstaande bakstenen (kruisverband) pand bestaat uit een begane grond, een kapverdieping en een vliering onder een met rode Tuile-du-Nord pannen gedekt zadeldak met wolfseind. Houten bakgoot op klossen, schoorstenen op de nokhoeken, dakkapel. De voorgevel is een langsgevel met afgeschuinde zijkanten, symmetrisch ingedeeld met drie beklampte inrijdeuren op de begane grond, en op de verdieping een centraal uitgebouwde ronde erker met aan weerszijden een gekoppeld venster met openslaande ramen. Tegen de achtergevel twee uitbouwen onder een zadeldak, aan elkaar verbonden door een plat dak, hijsluiken. In de zijgevels houten bol- en kruiskozijnen. Achter de garage staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken gepotdekselde schuur van één bouwlaag onder een het riet gedekt schilddak met rode nokvorst. Houten dubbele deuren in kopgevel. Waardering De GARAGE met BOVENWONING en SCHUUR is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de ouderdom en de gaafheid; - vanwege de sobere vormgeving, typisch voor een dienstgebouw; - als karakteristiek en functioneel element behorende bij een buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530254
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backershagen: garage met bovenwoning en schuur 'De Hartenkamp' in Wassenaar

Backershagen: dubbele dienstwoning 'De Hartenkamp'

Backershagenlaan 11
Wassenaar
Omschrijving DUBBELE DIENSTWONING van 'De Hartenkamp' (10) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De geschakelde en gespi..

Meyland, koetshuis annex dienstwoning

Backershagenlaan 17
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de historische buitenplaats Meyland behorende KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING gebouwd omstreeks 1913 in E..

Rijnlands Lyceum

Backershagenlaan 5
Wassenaar
Inleiding Op een gedeelte van het landgoed Backershagen landschappelijk gelegen SCHOOLCOMPLEX voor het voortgezet onderwijs, het "Rijnlands..

Meyland, woonhuis

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Meyland is het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in ca. 1..

Meyland, tuinaanleg

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis Meyland behorende geometrisch TUINAANLEG in de Nieuwe Architectonische stijl van D.F. Terstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Backershagen: garage met bovenwoning en schuur 'De Hartenkamp' in Wassenaar