Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backershagen: brug in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Backershagenlaan 34
2243AD Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw
Architect: H.H.A. Wentzel


Beschrijving van Backershagen: brug

Omschrijving BRUG (8) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. In de aanleg bevindt zich een 19de-eeuwse bakstenen brug naar ontwerp van architect H.H.A. Wentzel. De brug heeft gemetselde brugwanden (kruisverband) geleed door pijlers en een opgemetselde balustrade afgedekt met natuursteen. Segmentvormige onderdoorgang. Boven de doorgang uitkragende pijlers, waartussen een verhoogd gedeelte van de balustrade met hardstenen afdekplaten (de pijlers met een diamantkopvorm). De borstwering wordt verlevendigd door een fries met tandlijst. Het brugdek is voorzien van ijsselklinkers. Waardering De BRUG is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving; - voor het oeuvre van architect Wentzel; - als functioneel en karakteristiek onderdeel van de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530253
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backershagen: brug in Wassenaar

Backershagen: historische tuin- en parkaanleg

Backershagenlaan 34
Wassenaar
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (1) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De historische tuin- en parkaanle..

Backershagen: hek

Backershagenlaan 34
Wassenaar
Omschrijving HEK (2) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de Rijksstraatweg in de as van het hoofdgebouw staat een ..

Backershagen: tuinmuur

Backershagenlaan 34
Wassenaar
Omschrijving TUINMUUR (3) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Ten noordoosten van het hoofdgebouw staat een gemetselde..

Backershagen: tuinmuur van 'De Hartenkamp'

Backershagenlaan 34
Wassenaar
Omschrijving TUINMUUR van 'De Hartenkamp' (11) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de zuidelijke kant van de aanle..

Backershagen: hekpijlers van 'De Hartenkamp'

Backershagenlaan 34
Wassenaar
Omschrijving HEKPIJLERS van 'De Hartenkamp' (12) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Aan de Backershagenlaan twee geme..

Kaart & Routeplanner

Route naar Backershagen: brug in Wassenaar