Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Backershagen: dienstwoning 'Hertenhuisje' in Wassenaar

Woonhuis

Rijksstraatweg 464
2243CH Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: laat 18e eeuw
Architect: H.H.A. Wenztel (verb.)


Beschrijving van Backershagen: dienstwoning 'Hertenhuisje'

Omschrijving DIENSTWONING 'HERTENHUISJE' (7) behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Het hertenhuisje, dat in de oude hertenkamp ligt, dateert waarschijnlijk in oorsprong uit de tijd van de aanleg van de hertenkamp in de late 18de eeuw. Gezien de detaillering die vergelijkbaar is met de dienstwoning, zou een verbouwing door de Duitse architect H.H.A. Wenztel goed mogelijk zijn. Gebouwd als rusthuisje, thans als woonhuis in gebruik. Klein wit gepleisterde pand met zwarte plint op rechthoekig grondplan van één bouwlaag onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Makelaar en decoratieve zaagtandlijst langs de goot. Indeling met negenruits schuifvensters met luiken. Tegen de achtergevel en de linker kopgevel een houten aanbouw onder lessenaardak. Opgeklampte deur met kraaldelen. Tegen de rechter kopgevel een houten pergola met snijwerk. Inwendig een schouw en tegeltjes. Waardering De DIENSTWONING 'HERTENHUISJE' is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als ornamenteel en karakteristiek onderdeel; - vanwege de kenmerkende eclecticistische bouwtrant; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530252
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Backershagen: dienstwoning 'Hertenhuisje' in Wassenaar

Backershagen: schuur van 'De Hartenkamp'

Rijksstraatweg 462
Wassenaar
Omschrijving DIENST(PORTIERS)WONING (6) van 'De Hartenkamp', behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. De woning is gebouwd ..

Backershagen: hek van 'De Hartenkamp'

Rijksstraatweg 462
Wassenaar
Omschrijving HEK (5) van 'De Hartenkamp', behorende bij de historische buitenplaats Backershagen. Toegangshek uit 1910 bestaande uit een d..

Eikenhorst: dienstwoning

Rijksstraatweg 557
Wassenaar
Inleiding DIENSTWONING, gedateerd 1927, vervangt een ouder exemplaar op ongeveer dezelfde plaats en is in hoofdvorm verwant aan de Eclecti..

Eikenhorst: historische parkaanleg

Rijksstraatweg 557
Wassenaar
Inleiding De historische PARKAANLEG in Landschapsstijl van Eikenhorst, maakt tezamen met Ter Horst (gemeente Voorschoten) en Raaphorst dee..

Landgoed Backershagen, gepleisterd. Rechte kroonlijst. In 1933 is de vooruitspringende middeningangspartij van moderne vleugels aan de achterzijde voo ..

Rijksstraatweg 444
Wassenaar
Backershagen, 18e eeuws landhuis, gepleisterd. Rechte kroonlijst. In 1933 is de vooruitspringende middeningangspartij van moderne vleugels a..

Kaart & Routeplanner

Route naar Backershagen: dienstwoning 'Hertenhuisje' in Wassenaar