Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis in Zevenaar

Woonhuis

Markt 25
6901AH Zevenaar
Gelderland


Beschrijving van Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis

Omschrijving Voormalige RENMEESTERSWONING OF POLDERHUIS. In rode baksteen opgetrokken monumentale woning, deels op rechthoekige grondslag, onder drie haaks aaneengesloten met Oud-Hollandse pannen gedekte schilddaken met kleiner uitgebouwd vierde schilddak aan de linkerzijde. De onregelmatige grondslag van het gebouw doet een een totstandkoming in gespreide bouwcampagnes vermoeden. Het achterste naar het park gerichte bouwlichaam onder schilddak is iets korter dan het aan de straat gelegen bouwlichaam onder schilddak. Hierdoor vertoont de achter de muur (zie onderdeel 8) gelegen gevel een verspringing, die een smalle L-vormige opening markeert, bij wijze van niet afgesloten binnenplaats. De brede naar de straat gerichte voorgevel werd omstreeks 1800 van een regelmatige gevelindeling voorzien afgesloten door een kroonlijst (waarin goot). Centraal aan deze zijde de met blokpijlers en kroonlijst omlijste dubbele panelen entree-deur met 4-ruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan twee 8-ruits empire schuifvensters (binnenluiken) onder bakstenen strek en op de verdieping 5 -6-ruits empire schuifvensters, eveneens onder bakstenen strek. In de linkergevel meerrruitsschuifvensters, deels 18de-eeuws, deels empire en deels uit het begin van de 20ste eeuw. In de achtergevel beganegronds 3 en op de verdieping 4 kruisvensters met meerruitsindling. De rechtergevel is tegen de zijgevel van het pand Wittenburgstraat nr. 27 aangebouwd. Waardering De voormalige RENTMEESTERSWONING OF POLDERHUIS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de historisch functionele waarde -vanwege de ensemblewaarde -vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530186
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis in Zevenaar

Huis Sevenaer: dienstwoning

Markt 31
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder me..

Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats

Markt 29
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aans..

Huis Sevenaer: voormalige pastorie

Markt 27
Zevenaar
Omschrijving Voormalige PASTORIE. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen woning, die vanouds tot Kasteel Sevenaer behoorde en die al op h..

Huis Sevenaer: muur achter bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving MUUR ACHTER BAKHUISJE. Achter het bakhuisje en tussen de veeschuur en de voormalige rentmeesterswoning of Polderhuis gelegen h..

Huis Sevenaer: bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving BAKHUISJE. Aan de ZO-zijde van de veeschuur gelegen op rechthoekige grondslag in rode baksteen opgetrokken 18de-eeuws bakhuis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis in Zevenaar