Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats in Zevenaar

Woonhuis

Markt 29
6901AH Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats

Omschrijving Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aansluitend tegen het pand Wittenburgstraat nr. 29 gebouwd. De voorgevel van de dienstwoning en werkplaats zijn gepleisterd met een geschilderd plint. De dienstwoning is overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak waarvan het naar de achterzijde geplaatste dakschild een sterkere helling vertoont dan het naar de straat gerichte dakschild. De aan de rechterzijde gesitueerde timmerwerkplaats is eveneens door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak overkapt, maar in tegenstelling tot de dienstwoning is de topgevel van de werkplaats naar de straat gericht. Het dak heeft een licht overstek. Begandegrond aan de rechterzijde van de werkplaats een samengesteld dubbel meerruitsvenster. Op de verdieping een hooiluik onder toog. De voormalige dienstwoning vertoont aan de linkerzijde de entreedeur met 2-ruits bovenlicht. Rechts hiervan twee T-ruits schuifvensters. Op de verdieping drie 6-ruits empire schuifvensters. Waardering De voormalige DIENSTWONING EN TIMMERWERKPLAATS is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de historisch functionele waarde -vanwege de ensemblewaarde -vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530184
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats in Zevenaar

Huis Sevenaer: dienstwoning

Markt 31
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder me..

Huis Sevenaer: voormalige pastorie

Markt 27
Zevenaar
Omschrijving Voormalige PASTORIE. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen woning, die vanouds tot Kasteel Sevenaer behoorde en die al op h..

Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis

Markt 25
Zevenaar
Omschrijving Voormalige RENMEESTERSWONING OF POLDERHUIS. In rode baksteen opgetrokken monumentale woning, deels op rechthoekige grondslag,..

Huis Sevenaer: muur achter bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving MUUR ACHTER BAKHUISJE. Achter het bakhuisje en tussen de veeschuur en de voormalige rentmeesterswoning of Polderhuis gelegen h..

Huis Sevenaer: bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving BAKHUISJE. Aan de ZO-zijde van de veeschuur gelegen op rechthoekige grondslag in rode baksteen opgetrokken 18de-eeuws bakhuis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats in Zevenaar