Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Sevenaer: dienstwoning in Zevenaar

Woonhuis

Markt 31
6901AH Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Huis Sevenaer: dienstwoning

Omschrijving Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevels worden door een eenvoudige lijst afgesloten. De woning werd in de eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwd. Aansluitend aan de linkerzijde een eveneens in de eerste kwart van de 20ste eeuw verbouwde kleine woning onder haaks op de grotere woning geplaatst met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De grotere woning vertoont centraal aan de voorzijde de ruim een meter in de gevel terugliggende entree met doorgang onder toog aan de straatzijde. Aan weerszijde twee 24-ruits kruisvensters onder bakstenen strek. Op de verdieping twee naast elkaar gelegen halve 8-ruits kruisvensters, met aan weerszijden een 16-ruits kruisvenster. In de rechtergevel aan de rechterzijde beganegronds een 24-ruits kruisvenster onder bakstenen strek en erboven op de verdieping een 16-ruits kruisvenster. Aan de achterzijde enkele meerruitsvensters, deels gevat in kruiskozijnen. De straatgevel van de aangebouwde woning vertoont aan de rechterzijde een 6-ruits empire-schuifraam onder bakstenen strek. Waardering De voormalige DIENSTWONING is in cultuurhistorich opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de historisch functionele waarde -vanwege de ensemblewaarde -vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530183
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Sevenaer: dienstwoning in Zevenaar

Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats

Markt 29
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aans..

Huis Sevenaer: voormalige pastorie

Markt 27
Zevenaar
Omschrijving Voormalige PASTORIE. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen woning, die vanouds tot Kasteel Sevenaer behoorde en die al op h..

Huis Sevenaer: rentmeesterwoning of polderhuis

Markt 25
Zevenaar
Omschrijving Voormalige RENMEESTERSWONING OF POLDERHUIS. In rode baksteen opgetrokken monumentale woning, deels op rechthoekige grondslag,..

Huis Sevenaer: muur achter bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving MUUR ACHTER BAKHUISJE. Achter het bakhuisje en tussen de veeschuur en de voormalige rentmeesterswoning of Polderhuis gelegen h..

Huis Sevenaer: bakhuisje

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving BAKHUISJE. Aan de ZO-zijde van de veeschuur gelegen op rechthoekige grondslag in rode baksteen opgetrokken 18de-eeuws bakhuis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Sevenaer: dienstwoning in Zevenaar