Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Sevenaer: stal in Zevenaar

Kasteel Buitenplaats

Markt 33
6901AH Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Huis Sevenaer: stal

Omschrijving Tot woning verbouwde STAL. In oorsprong 18de-eeuws rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De topgevels worden door een tuit afgesloten. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd de stal verbouwd tot woning. De aan de straat gelegen voorgevel werd van gecementeerde speklagen voorzien. Centraal hier de van een strakke omlijsting voorziene ingangspartij met voordeur en bovenlicht. Aan weerszijden een 12-ruits schuifvenster. Op de verdieping twee 6-ruits openslaande vensters.. In de linkergevel, waarvan de achterste helft van een pleisterlaag is voorzien, enkele meerruitsvensters en toegangsdeuren. In de achtergevel beganegronds twee meerruitsvensters (openslaand), op de verdieping een breed meerruitsvenster (openslaand) en in de topgevel een ijzeren rond venster. In de rechter gevel enkele meerruitsvensters. Aan deze zijde voorts een dakkapel met 6-ruitsvenster onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak.. Waardering De tot woning verbouwde STAL is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang -vanwege de ouderdom -vanwege de historisch functionele waarde -vanwege de ensemblewaarde -vanwege de beeldbepalende waarde als uitdrukking van de historische verweving van de buitenplaats Sevenaer met de stad Zevenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530182
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Sevenaer: stal in Zevenaar

Huis Sevenaer: kas

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving In oorsprong 19de-eeuwse KAS, verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De door een zadeldak met flauwe helling overkapt..

Huis Sevenaer: muur in moestuin

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving MUUR IN MOESTUIN. Rode bakstenen 19de-eeuwse een steens muur onder platte rollaag. De muur is in het verlengde gebouwd van de..

Huis Sevenaer: dienstwoning

Markt 31
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder me..

Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats

Markt 29
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aans..

Huis Sevenaer: voormalige pastorie

Markt 27
Zevenaar
Omschrijving Voormalige PASTORIE. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen woning, die vanouds tot Kasteel Sevenaer behoorde en die al op h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Sevenaer: stal in Zevenaar

Foto's (2)