Meer dan 63.000 rijksmonumenten


woonhuis in Wassenaar

Woonhuis

Raadhuislaan 1 A
2242CR Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van woonhuis

onderdeel 11 KOEPEL ANNEX DIENSTWONING, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw is gesitueerd aan de Rijksstraatweg. Aan de entree op de hoek van de Rijksstraatweg en Raadhuislaan staat een in oorsprong waarschijnlijk uit omstreeks 1800 daterende dienstwoning, die in 1859 naar ontwerp van architect H.H.A. Wentzel in neoclassicistische stijl is verbouwd. Aan het pand werden onder meer een terras en pergola toegevoegd. Het bakstenen pand met souterrain en bel-etage op rechthoekige plattegrond onder een flauw hellend zinken roevendak. heeft aan de voorzijde een koepelvormige uitbouw voorzien van afgesnoten hoeken. Aan de overige drie gevels een uitgebouwd souterrain en daarboven een terras met pergola van gemetselde kolommen en houten liggers. De gevels zijn boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen en worden ingedeeld met zesruits- en vierruits vensters en deuren onder strekken en rollagen. In de gevels sierankers en een beëindiging met houten fries en kroonlijst. De voorgevel (zuidoost) aan de Rijksstraatweg heeft een blind souterrain en onder de vensters van de bel-etage in maaswerk uitgevoerd siermetselwerk. Voor de rechter zijgevel (zuidwest) een gemetseld terras dat via een trap aan de achterzijde (noordwest) te bereiken is. Oorspronkelijk stond naast de trap een zinken beeld op sokkel, voorstellende St. Joris en de draak, die in 1918 is gestolen. De kapitelen van de kolommen aan weerszijden van de trap zijn uitgevoerd als mannenhoofd met vederkroon. De borstweringen tussen de kolommen gemetseld maaswerk als in de voorgevel. In de achtergevel (noordwest) zijn de kolommen van de pergola ter hoogte van het souterrain omgezet in pilasters. Het souterrain telt vijf traveeën met in de middelste vensteras een deur. De bel-etage telt drie traveeën met achtruits dubbele glasdeur in een geprofileerde houten lijst tussen twee vierruits vensters. De achtergevel wordt bekroond door een fronton. Bij de restauratie in 1972 is de zuidelijke zijgevel toegevoegd en is bij de andere vleugel het maaswerk verdwenen. Ook is het deel van de pergola met trap en hermenkapitelen, die aan de noordzijde zat, verplaatst naar de westzijde. Waardering De KOEPEL ANNEX DIENSTWONING is in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang: - als oorspronkelijke koepel/dienstwoning van de buitenplaats De Paauw - als gaaf en representatief voorbeeld van het 19de-eeuwse Duitse neoclassicisme, exemplarisch voor het bouwkundige oeuvre van de architect H.H.A. Wentzel; - vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530144
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van woonhuis in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

Kaart & Routeplanner

Route naar woonhuis in Wassenaar