Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 422
2242CZ Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van kasteel buitenplaats

onderdeel 9 DIENSTWONING MET PERGOLA EN TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats De Paauw staan aan de Rijksstraatweg. De woning en hek zijn omstreeks 1840 opgetrokken waarschijnlijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr. en in ca. 1853 vermoedelijk aangepast door architect Wentzel. DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder flauw hellend zadeldak met Hollandse pannen. De nokrichting van het dak is evenwijdig aan de Rijksstraatweg. Gepleisterde wit gesausde gevels met grijs geschilderde plint. Vierruits stolpramen onder half ronde tweeruits bovenlichten en zesruits dubbel deuren. De vensteropeningen worden geflankeerd door houten pilasters. Symmetrische voorgevel (zuidoost) met entree in hoog opgaande middenpartij onder steekkap. Voor de eenvoudige deur onder afdak op gietijzeren kolommen een hardstenen stoep van drie treden. Tegen de rechter zijgevel (noordwest) een PERGOLA van in gele baksteen opgetrokken (oorspronkelijk dubbele rij) kolommen en houten liggers. Tussen de kolommen een spijlenhek als het toegangshek. In de geveltop een venster met halfrond bovenlicht. Onder het dakoverstek een koperen luidklokje. Aansluitend aan de rechterzijde het TOEGANGSHEK naar De Paauw (sinds 1912 naar de Pauwhof) bestaande uit een dubbel spijlenhek en twee dubbele zijhekken. Aan weerszijden van het hek een hardstenen pijler op geprofileerd voetstuk, afgesloten door een kroonlijst met afdekplaat waarop kelkvormige vaas met knorren. Halverwege de pijler een dubbele kordonlijst waartussen een rozet. De zijhekken worden aan de buitenzijde door een lagere pijler beëindigd, eveneens op een geprofileerd voetstuk en afgesloten door kroonlijst met piramidevormige afdekplaat. In het veld onder de kroonlijst eveneens een rozet, op dezelfde hoogte als de twee centrale pijlers. De hekken bestaan aan de onderzijde uit een veld met ijzeren raster in vierkanten met erboven spijlen met pijlpunten. Waardering De (voormalige) DIENSTWONING MET PERGOLA EN TOEGANGSHEK zijn in cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig opzicht van algemeen belang: - vanwege de oorspronkelijke functie als dienstwoning op de buitenplaats De Paauw - als gaaf en representatief voorbeeld van het 19de-eeuwse neoclassicisme, toegeschreven aan Zocher jr., met de latere toevoeging van de pergola door Wentzel; - vanwege de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de bijzondere functionele, stilistische en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende situering langs de Rijksstraatweg in Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530142
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

Kaart & Routeplanner