Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Raadhuislaan 22
2242CP Wassenaar
Zuid Holland


Beschrijving van tuin park landgoed

onderdeel 8 PRIEEL met VERANDA behorend tot de historische buitenplaats De Paauw gebouwd in traditioneel-ambachtelijke stijl uit omstreeks 1918, waarschijnlijk in opdracht van de familie Kessler, de toenmalige eigenaar van De Paauw. Eénlaags witgeschilderd houten pandje op rechthoekige gemetselde basis onder plat dak. Aan de voorzijde een veranda gevormd door het overstek van het dak, ondersteund door houten pijlers. Bij wijze van kapiteel zijn de pijlers uitgevoerd met een dwars geplaatste bloembak, gesteund door schoren. Aan weerszijden van de toegang tot de veranda lage hekpijlers met vergelijkbare bloembakken. Tussen de pijlers een balustrade met rechthoekige openingen. Rechthoekige vensters en een dubbele glasdeur met spiegelboog en luiken. Waardering Het PRIEEL met VERANDA is in architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang - als gaaf en representatief voorbeeld van een tuinpaviljoen uit het tweede decennium van de 20ste eeuw, de tijd dat het huis door de familie Kessler werd bewoond; - vanwege de vormgeving en typologie; - als karakteristiek onderdeel; - vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530141
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Wassenaar

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 2 De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. De oudste situatie van de aanleg is te z..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 3 De PERGOLA, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, bevindt zich terzijde van het huis en sluit aan op de moestuin ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 4 De TUINMUUR, behorend bij de historische buitenplaats De Paauw, vormt de omheining van de kwekerij (oude moestuin) gesitueerd ..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 5; reeds beschermd onder nummer 524639. De TUINORNAMENTEN IN TOEGANGSLAAN NAAR PRINSESSETUIN, behorend bij de historische buiten..

tuin park landgoed

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 6 BEELD, TEMPEL EN KEERMUUR MET TRAPPEN IN PRINSESSETUIN behorend bij de historische buitenplaats De Paauw. Gelegen ten zuiden v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)